ONG-urile cer Guvernului să primească la rândul lor garanţii de stat la credite pentru proiecte UE

Reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au cerut, joi, premierului Emil Boc să fie incluşi pe lista beneficiarilor de garanţii de stat la împrumuturile contractate pentru cofinanţarea proiectelor UE, alături de instituţii publice şi universităţi, în limita a 30-35% din totalul creditului.

52 afișări
Imaginea articolului ONG-urile cer Guvernului să primească la rândul lor garanţii de stat la credite pentru proiecte UE

Premierul Emil Boc (Imagine: Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată premierului într-o întâlnire organizată, la Palatul Victoria, pe tema absorbţiei fondurilor comunitare şi a relaţiilor Guvernului cu ONG-urile.

Directorul executiv al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Ionuţ Sibian, a cerut astfel primului-ministru să extindă şi în cazul organizaţiilor neguvernamentale mecanismul prin care instituţiile publice şi universităţile pot contracta credite cu garanţii de stat, în vederea cofinanţării proiectelor sprijinite şi cu fonduri comunitare.

Reprezentanţii ONG-urilor au arătat că, spre deosebire de instituţiile publice, nu toate organizaţiile neguvernamentale pot garanta rambursarea împrumutului cu sedii proprii, dar că pot garanta cu contractul de finanţare.

"În acest moment, ONG-urile aduc în ţară peste 500 milioane de euro, iar 95% din aceşti bani sunt din fonduri europene şi 5% este finanţare publică, chiar mai jos. Trebuie să găsim soluţii astfel încât investiţia din programele de pre-aderare şi ale celorlalţi donatori să nu se risipească, pentru că, aşa cum sunt sistemele pe fonduri structurale, acum înseamnă faliment pentru ONG-uri", a spus directorul executiv al Fundaţiei.

Premierul a rspuns că Guvernul poate accepta această solicitare dacă este identificat şi un mecanism viabil de garantare a rambursării.

"Să ne găsiţi mecanimul prin care dacă, Doamne fereşte, sunteţi în situaţia de a nu putea returna împrumutul să şi putem să executăm o garanţie aferentă. Deci să-mi daţi acest mecanism şi avem disponibilitate să vă ascultăm", a spus Boc reprezentanţilor ONG.

Reprezentanţii ONG-urilor au transmis totodată Guvernului că doresc să se asigure că statul va menţine în continuare prevederea conform căreia o cotă de 2% din impozitul venit poate fi direcţionat către organizaţii neguvernamentale, în condiţiile în care proiectul legii educaţiei permite direcţionarea celor două procente şi către un cont deschis de stat pentru elev.

În luna februarie, Guvernul a decis ca acele credite contractate de către autorităţile locale pentru cofinanţarea proiectelor europene să fie garantate de stat, în limita unui plafon total de 2,6 miliarde lei. De aceste garanţii beneficiază administraţiile locale, instituţiile de învăţământ superior de drept public acreditate sau instituţiile de cercetare-dezvoltare de drept public pentru infrastructură, precum şi operatorii regionali de alimentare cu apă şi canalizare.

Autorităţile române au obţinut la negocierile cu experţii FMI o majorare cu un miliard de euro a plafonului de garanţii guvernamentale stabilit pentru acest an.

La revizuirea din septembrie a acordului stand-by, Guvernul a obţinut o creştere a plafonului de garanţii publice la 7,7 miliarde lei în 2009 şi la 8,6 miliarde lei în 2010, dar sub condiţia ca garanţiile suplimentare faţă de plafonul iniţial de 6 miliarde lei să fie dedicate exclusiv finanţării în contrapartidă a proiectelor de investiţii finanţate de UE sau de alte instituţii multilaterale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici