ONU a proclamat 2008 anul toaletelor

Peste 40% dintre oameni nu au acces la toalete civilizate, a avertizat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite, care a proclamat 2008 anul internaţional al luptei împotriva lipsei de igienă, care ucide anual două milioane de copii.

11 afișări
Imaginea articolului ONU a proclamat 2008 anul toaletelor

ONU a proclamat 2008 anul toaletelor

"Anual, 15 milioane de oameni mor din cauza bolilor infecţioase", a spus asistentul directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), David Heymann, cu ocazia Zilei mondiale a apei. "Dacă avem infrastructuri bune pentru apă şi canalizare, putem reduce rapid cifra de 2 milioane a copiilor care mor anual din cauza diareii", a adăugat acesta, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Chestiunea toaletelor a rămas neglijată în numeroase ţări, deşi este crucială pentru sănătatea publică: potrivit unui sondaj recent, realizat de British Medical Journal, aproximativ 11.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii au fost de părere că este cel mai important pas în dezvoltarea medicinei din 1840, surclasând vaccinurile şi anestezia.

Diareea este pe locul al doilea în topul cauzelor deceselor înregistrate în rândul copiilor din ţările în curs de dezvoltare.

În prezent, 41% din populaţia mondială nu are acces la toalete "civilizate".

În afară de sănătate, absenţa toaletelor are consecinţe în materie de securitate: femeile şi copiii sunt expuşi hărţuirii şi agresiunilor sexuale dacă trebuie să iasă din casă noaptea pentru a-şi căuta un colţ izolat.

Lipsa toaletelor are consecinţe şi asupra educaţiei: în şcoli, băieţii şi fetele împart aceleaşi grupuri sanitare. Însă, la pubertate, în cele mai multe ţări, fetele trebuie să renunţe la studii.

În ultimii ani, s-au înregistrat unele progrese: între 1990 şi 2004, 1,2 miliarde de persoane au avut acces la un sistem de canalizare îmbunătăţit, însă aproape 2,6 miliarde de oameni nu au acasă toalete civilizate.

Până în 2015, numărul acestora ar putea scădea la 2,4 miliarde, obiectivul mileniului fiind reducerea la 1,8 miliarde de persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici