Oprea: Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă, militari adevăraţi, care şi-au făcut cu prisosinţă datoria - VIDEO - Mediafax

Oprea: Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă, militari adevăraţi, care şi-au făcut cu prisosinţă datoria - VIDEO

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, a declarat, sâmbătă, că decorarea celor doi militari ucişi miercuri în Afganistan este "un modest omagiu" şi le-a transmis familiilor îndoliate că aceştia "au fost militari adevăraţi, care şi-au făcut cu prisosinţă datoria".

363 afişări
Imaginea articolului Oprea: Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă, militari adevăraţi, care şi-au făcut cu prisosinţă datoria - VIDEO

Oprea: Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă, militari adevăraţi, care şi-au făcut cu prisosinţă datoria (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Din păcate, Dan Ciobotaru şi Paul Caracudă, bunii şi dragiinoştri colegi, se alătură, prin jertfa lor, bravilor eroi aiArmatei României care şi-au dat viaţa pentru apărarea valorilor şiidealurilor noastre, în faţa memoriei cărora ne înclinămîntotdeauna cu deosebit respect şi preţuire", a spus ministrul, laceremonia organizată la Baza 90 Otopeni.

El a adăugat că acordarea gradului de sublocotenent şi decorareacelor doi cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler,cu însemn de război, "vin să aducă un modest omagiu faptelor lor dearme remarcabile".

"Vă încredinţăm pe dumneavoastră, familiile eroilor, că Dan şiPaul au fost nişte militari adevăraţi, care şi-au făcut cuprisosinţă datoria, iar sacrificiul lor va rămâne de-a pururi înconştiinţa noastră ca un excepţional exemplu de îndeplinire adatoriei militarilor români faţă de ţară, despre care vom vorbi cumândrie copiilor noştri şi întregii naţiuni române", a mai spusministrul.

"Întâmpinăm astăzi, cu sufletele împietrite de durere, pecamarazii noştri, sublocotenenţii post-mortem Dan Ciobotaru şi PaulCaracudă, căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan.Aşa cum au jurat în faţa lui Dumnezeu şi în faţa propriilorconştiinţe, ei au luptat cu devotament şi curaj, până la capăt, cupreţul suprem al vieţii lor, sub drapelul naţional, pe frontulrăzboiului împotriva terorismului, jertfindu-se pentru împlinireadatoriei faţă de patrie", a spus Gabriel Oprea.

Ministrul a adăugat că atât conducerea Ministerului ApărăriiNaţionale, cât şi întreaga Armată sunt alături de familiileîndoliate.

"Nu este nimic mai tragic şi mai pustiitor pe acest pământ,pentru un părinte, pentru familie, pentru Armata României, decâtsă-i primească în acest fel pe cei atât de dragi, care mai aveaupuţin timp până la încheierea misiunii, în zona de responsabilitateprimită de Vânătorii de Munte argeşeni, în Afganistan", a mai spusministrul.

Video Stirileprotv.ro

Trupurile neînsufleţite ale subolocoteneţilor post-mortem DanCiobotaru şi Paul Caracudă, decedaţi miercuri în timpul uneimisiuni în Afganistan, au fost aduse, sâmbătă, în ţară, fiindîntâmpinate, la sosirea la Baza 90 Otopeni, de familii, precum şide ministrul Apărării şi ambasadorul SUA.

Militarii căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unei misiuniîn Afganistan au fost repatriaţi cu o aeronavă militară a ForţelorAeriene Române.

O ceremonie militară şi religioasă, la care au participat,alături de familii, ministrul Apărării, Gabriel Oprea, şiambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a fost organizată laaeroport.

Cei doi militari făceau parte din Batalionul 33 Manevră dislocatîn Afganistan.

Sergentul major Dan Ciobotaru şi caporalul Paul Caracudă, cărorali s-a acordat post-mortem gradul de sublocotenent, executau omisiune de luptă pe autostrada A1 Kabul-Kandahar. La aproximativ 30de kilometri de Qalat, autovehiculul de tip HUMVEE în care se aflaua fost atacat cu un dispozitiv exploziv improvizat, acţionat de ladistanţă. În urma deflagraţiei, cei doi militari şi-au pierdutviaţa, a precizat MApN.

Sergentul major Dan Ciobotaru avea 28 de ani şi era necăsătorit.Caporalul Paul Caracudă, în vârstă de 36 de ani, era angajat înMinisterul Apărării Naţionale din anul 1996, era căsătorit şi aveadoi copii.

Ministrul Apărării Naţionale le-a acordat gradul desublocotenent post-mortem celor doi militari. De asemenea,ministrul Gabriel Oprea a dispus, vineri, ca în toate unităţilemilitare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriuluinaţional să se organizeze ceremonii în semn de recunoştinţă pentrumilitarii români care au murit în teatrele de operaţii.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat miercuri decretele privindconferirea, post-mortem, a Ordinului Naţional "Steaua României" îngrad de Cavaler, cu însemn de război, pentru sublocotenenţii DanCiubotaru şi Paul Caracudă, care şi-au pierdut viaţa înAfganistan.

Familiile militarilor vor primi contravaloarea asigurării deviaţă de 80.000 de euro, contravaloarea a 100 de solde lunare bruteşi ajutor din partea unităţilor militare în care erau încadraţi. Deasemenea, în cazul în care soţia militarului decedat doreşte, va fiîncadrată în muncă într-o unitate militară.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici