Oprescu, despre terenul din Herăstrău: Sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti, care judecă dosarul terenului de şapte hectare din Parcul Herăstrău, că speră în dreptatea pe care o va face justiţia, precizând că nu se apucă acum să dărâme lucrări din parc.

206 afișări
Imaginea articolului Oprescu, despre terenul din Herăstrău: Sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia

Oprescu, despre terenul din Herăstrău: Sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

"Eu sper în dreptatea pe care poate să o facă justiţia, am încredere şi, de aici înainte, nu facem altceva decât să convieţuim. Nu mă apuc să dărâm o serie întreagă de lucruri, de altfel eu nici n-aş putea, încă el fiind considerat proprietar", a spus primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

Edilul a precizat că a venit la procesul de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a susţine moral ideea că suprafaţa de şapte hectare din Parcul Herăstrău, pentru care municipalitatea se judecă de foarte mulţi ani, "reprezintă proprietatea domeniului public, şi nu facem exerciţii de imagine".

"La fiecare clădire de acolo, am discutat de-a lungul anilor cu proprietarii, i-am rugat să refacă ceea ce era în Parcul Herăstrău, cum ar fi cluburile şcolare, cluburile de yachting, primind şi aprobare pentru a funcţiona într-un parteneriat cu Administraţia Lacurilor şi Parcurilor. Sigur că mulţi nu au primit aceste autorizaţii pentru o serie întreagă de cauze legate de lege şi nu am putut să trec peste acest lucru. Au fost cazuri când construcţii edificate fără autorizaţie, aşa-numite construcţii temporare, au fost desfiinţate de-a lungul celor şase ani de zile", a adăugat primarul Capitalei.

Întrebat dacă va încerca să îi exproprieze pe cei care au restaurante în Parcul Herăstrău, Sorin Oprescu a răspuns că totul depinde de hotărârea pe care o va da instanţa.

"Am reuşit în şase ani de zile să recuperăm 120.000 de metri pătraţi, am desfiinţat aproape 2.800 de construcţii ilegale, făcute pe spaţiul verde, iar în parcuri am reuşit să obţinem pe calea dreaptă, de multe ori a justiţiei, 30.000 de metri pătraţi. Nu pot să las parcurile şi nu pot să nu mă intereseze toate aceste lucruri, atâta timp cât spaţiul public s-a îngustat în cei 25 de ani care au trecut de la momentul 1990", a completat Oprescu.

Curtea de Apel Bucureşti judecă recursul formulat de Primăria Capitalei şi Clubul Sportiv Studenţesc împotriva unei decizii prin care şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău au trecut din proprietatea statului în cea a Biroului de Turism şi Tranzacţii SA.

Următorul termen în proces este 17 martie, când urmează să fie audiat Sorin Oprescu.

Primarul a explicat, în urmă cu o săptămână, că în 1999, printr-un ordin al ministrului Tineretului şi Sportului de atunci, Crin Antonescu, Biroul de Turism şi Tranzacţii SA (BTT) a primit un certificat de proprietate asupra terenului în suprafaţă de şapte hectare din Parcul Herăstrău.

"Acest lucru în condiţiile în care spaţiul verde este domeniul public al statului, fiind parte dintr-o zonă declarată monument istoric. În 2002, reprezentanţii Clubului de yahting sportiv Sportul Studenţesc, singurii care au reuşit să-şi desfăşoare, cu greu, activitatea sportivă pe acest teren, au dat în judecată BTT şi Ministerul Tineretului şi Sportului", a mai spus primarul Capitalei.

"Imediat după ce am ajuns cu ei la tribunal, au început şi presiunile, ameninţările. Ne-au trimis controale după controale, ne-au spus că ne dau la schimb un alt spaţiu, ce nu aparţinea de ei. Noi avem acte clare, care dovedesc faptul că acest teren este domeniu public şi nu poate fi înstrăinat. Chiar şi instanţa ne-a dat dreptate şi au rămas puţin surprinşi de câte documente le-am pus la dispoziţie", a declarat Liviu Doară, antrenor de iahting la Clubul Sportul Studenţesc (CSS).

La sfârşitul anului 2008 Tribunalul Bucureşti - Secţia a IV-a civilă a constatat nulitatea absolută a certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, emis de Ministerul Tineretului, precum şi nulitatea contractului de vânzare-cumpărare.

Ulterior, BTT şi SC Domino Impex SRL au făcut recurs. Din 2009, Primăria Municipiului Bucureşti a intrat în proces alături de Clubul de yahting Sportul Studenţesc, având calitatea de intervenient accesoriu.

În 2014, Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea CSS şi Primăriei Capitalei.

"Respinge ca nefondat apelul formulat de apelantul reclamant Clubul Sportul Studenţesc. Respinge ca nefondată cererea de intervenţie accesorie formulată de intervenientul Municipiul Bucureşti prin Primarul General. Obligă apelantul reclamant la plata către intimatul pârât Biroul de Turism pentru Tineret SA a sumei de 48.626, 72 lei, reprezentând cheltuieli de judecată, şi la plata către intimatul intervenient accesoriu SC. Domino 94 Impex SRL a sumei de 100.800 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată", a decis Tribunalul Bucureşti în 3 aprilie 2014.

Decizia tribunalului nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Dacă magistraţii de la Curtea de Apel vor da câştig de cauză Primăriei Municipiului Bucureşti şi celor de la Clubul Sportiv Studenţesc, automat cei 70.000 de metri pătraţi din Herăstrău vor reveni în administrarea municipalităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici