Oprescu: Impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor creşte cu 16% şi în Capitală

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni, că impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor fi majorate şi în Bucureşti cu 16%, ca urmare a ordonanţei de guvern ce obligă la acest lucru oraşele cu datorii. Întrebat dacă taxele şi impozitele în Bucureşti vor creşte, Oprescu a precizat că "vor creşte cu 16%, respectiv 16,1% în unele cazuri, taxele pentru case, terenuri şi maşini. Pentru că aşa a hotărât Guvernul".

798 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor creşte cu 16% şi în Capitală

Oprescu: Impozitele pentru case, terenuri şi maşini vor creşte cu 16% şi în Capitală (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Edilul a explicat că în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) de marţi va fi supus la vot proiectul de hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în Capitală începând cu 2013, care are în vedere stabilirea acestora urmare a ordonanţei Guvernului nr. 1/2013.

'Eu nu m-am răzgândit deloc. Am zis în decembrie că noi nu creştem (taxele - n.r.), însă Guvernul, privind precizările făcute la ordonanţa respectivă (nr. 1/2013 - n. r.) a stabilit obligativitatea. În schimb, ce a fost la latitudinea noastră, şi anume taxele care nu sunt prevăzute de ordonanţa Guvernului şi care ţin strict de municipalitate, respectiv CGMB, nu vor creşte", a declarat Oprescu.

Primarul general a explicat că, deşi trei dintre cele şase sectoare nu au datorii şi, practic, nu s-ar încadra în prevederile ordonanţei ce stabileşte indexarea cu 16 procente a impozitelor, potrivit interpretărilor Ministerului de Finanţe, "Bucureştiul este tratat unitar".

"Am discutat azi dimineaţă cu primarii sectoarelor. Am stabilit împreună că ceea ce este imperativ este imperativ şi trebuie să ne conformăm, iar ce ţine de CGMB, ca taxă, nu creştem. Bucureştiul este tratat unitar din punct de vedere financiar, atunci când îi convine Ministerului de Finanţe, şi atunci nu mai contează, pentru că şi cei care nu au datorii şi cei care au datorii vor avea indexare", a mai spus Oprescu.

Întrebat care sunt sectoarele cu datorii, edillul a precizat că acestea sunt 2, 4 şi 5, în timp ce 1, 3 şi 6 nu au datorii.

Potrivit proiectului de hotărâre, în Capitală sunt trei categorii de taxe, din care una singură va avea o creştere cu aproximativ 16 procente, prevăzută de ordonanţa OG nr. 1/2013.

În celelalte două categorii, pentru care nivelul taxelor nu va fi modificat, sunt incluse taxa pentru cimitire, taxa pentru curăţenie, taxa pentru spectacole în aer liber, taxa pentru utilizarea locurilor publice pentru activităţi de comercializare cu caracter sezonier sau de comercializarea produselor alimentare şi nealimentare, taxa pentru organizare de şantier, pentru utilizarea locurilor publice cu parcări de reşedinţă, aici fiind incluse parcările municipalităţiii, taxa pentru înhumare, taxa pentru concesiune, taxa pentru eliberarea unei autorizaţii privind lucrările de racorduri şi branşamente la reţele publice, pentru servicii de reclamă şi publicitate, pentru obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare.

Dintre taxele ce ţin strict de municipalitate, singurele două care cresc sunt cu un leu, respectiv doi lei, sunt cea pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe cuprinse între 151 şi 250 metri pătraţi şi taxa pentru eliberarea certificatului de urbanism pentru suprafeţe de peste 1.000 de metri pătraţi.

Potrivit proiectului de hotărâre, bonificaţia pentru plata cu anticipaţie până la 31 martie a impozitului de clădiri, terenuri şi mijloacele de transport datorate de persoanele fizice pentru tot anul 2013 este 10%. Persoanele fizice care au achitat deja impozitele şi taxele locale pentru anul în curs şi care achită integral până la 30 septembrie diferenţele rezultate în urma aplicării noilor hotărâri beneficiază de bonificaţia de 10%.

Primăriile care menţin taxele locale la nivelul de anul trecut nu vor mai putea recurge la această măsură decât dacă nu au niciun fel de datorii şi nu îşi afectează astfel veniturile proprii, în caz contrar fiind obligate de Guvern să indexeze taxele şi impozitele prin noi hotărâri potrivit modificării Codului Fiscal. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici