Oprescu pune bucureştenii săptămânal la spălat trotuarul

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a semnat, vineri, o dispoziţie de primar prin care obligă bucureştenii să-şi cureţe curţile şi spaţiile verzi de lângă blocuri şi să spele săptămânal trotuarele.

36 afișări
Imaginea articolului Oprescu pune bucureştenii săptămânal la spălat trotuarul

Oprescu pune bucureştenii săptămânal la spălat trotuarul

Prin dispoziţia de primar 1300 din 12 septembrie 2008, "instituţiile publice, agenţii economici şi celelalte persoane fizice sau juridice din municipiul Bucureşti" sunt obligate "să amenajeze şi să întreţină spaţiile verzi din curţi sau din zonele adiacente imobilelor în care locuiesc sau îşi desfăşoară activitatea, să efectueze şi să asigure zilnic curăţenia şi săptămânal spălarea trotuarelor şi a zonelor de acces pietonal adiacente (ganguri, pasaje, etc.), cu obligaţia de a colecta şi evacua deşeurile rezultate în recipienţi destinaţi acestui scop".

Dispoziţia primarului prevede că spălarea trotuarelor se va face de către bucureştenii de rând în fiecare sâmbătă, iar de către firme în zilele de luni, în fiecare săptămână din an, mai puţin în perioadele în care poate apărea poleiul.

"Vor fi spălate numai trotuarele construite din beton, pavaj auto - blocant, dale de beton, asfalt tumat şi pavaj granit, iar apa rezultată va fi direcţionată spre canalizarea urbană", se mai arată în actul normativ citat.

Persoanele juridice care au în administrare domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti sunt obligate, prin acelaşi act, să amenajeze şi să întreţină spaţiile verzi, să păstreze curăţenia acestora şi să îngrijească locurile de joacă pentru copii.

"Persoanele juridice care au în administrare domeniul public sau privat al municipiului Bucureşti sunt obligate să repare, să menţină în bună stare de funcţionare şi să întreţină în mod corespunzător dotările din locurile de joacă pentru copii, precum şi mobilierul urban, să defrişeze vegetaţia spontană şi să toaleteze copacii, urmărindu-se eliminarea pericolelor de producere a accidentelor", a mai dispus Oprescu.

Pe lângă aceste îndatoriri, cei ce gestionează domeniul public al Capitalei trebuie să întreţină "în mod corespunzător" starea semnelor de circulaţie, a indicatoarelor şi semafoarelor.

Toate cele dispuse prin actul normativ citat de primarul Oprescu trebuie duse la îndeplinire de autorităţile locale ale Capitalei. Bucureştenii care ignoră dispoziţia lui Oprescu riscă amenzi cuprinse între o sută şi cinci sute de lei, iar firmele pot fi amendate cu sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei.

Prevederile dispoziţiei lui Oprescu nu sunt noi, ele fiind introduse încă din 26 august 2004, printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti purtând numărul 133, la care textul dispoziţiei de primar face trimitere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici