Oprescu şi Tăriceanu au discutat despre problemele municipalităţii

Primarul Sorin Oprescu a declarat, luni, că a discutat cu premierul Tăriceanu despre reluarea transportului RATB între Bucureşti şi Ilfov, lucrările la Stadionul "Lia Manoliu", proiectul privind metroul uşor între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni şi plata datoriei istorice a RADET către ELCEN.

15 afișări
Imaginea articolului Oprescu şi Tăriceanu au discutat despre problemele municipalităţii

Oprescu şi Tăriceanu au discutat despre problemele municipalităţii (Imagine: Mediafax Foto)

Edilul şef al Capitalei a declarat, luni, la finalul întâlnirii cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, că se aşteaptă ca marţi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), proiectul privind reluarea transportului în comun între Bucureşti şi Ilfov să fie aprobat.

În legătură cu Stadionul "Lia Manoliu", Oprescu a spus că a discutat cu premierul susţinerea financiară necesară pentru a finaliza lucrările la acest obiectiv, banii urmând să fie alocaţi la următoarea rectificare bugetară, pentru a fi stinsă datoria pe 2008.

Totodată, Oprescu a spus că a discutat cu premierul despre cele 1.000 de locuinţe notificate pe Legea 10, în care ar putea fi cazaţi temporar cei evacuaţi din casele naţionalizate.

Primarul Capitalei a făcut referire şi la proiectul privind construirea unei linii de metrou uşor între Gara de Nord şi Aeroportul "Henri Coandă" Otopeni. Oprescu a precizat că i-a spus premierului că municipalitatea vrea să preia acest proiect de la Ministerul Transporturilor şi că l-a rugat să aloce în primă fază 220 de milioane de euro.

Premierul Tăriceanu a spus că se aşteaptă ca, la şedinţa de marţi a CGMB, să fie aprobat protocolul privind reluarea transporturlui RATB între Bucureşti şi Ilfov, în condiţiile în care 70 la sută dintre ilfoveni îşi doresc acest lucru.

În legătură cu lucrările la Stadionul "Lia Manoliu", premierul a arătat că în 2007 Guvernul a contribuit cu 200 de milioane de lei, urmând ca în acest an să aloce banii pe care Primăria Capitalei i-a solicitat pentru finalizarea lucrărilor, precizând că se aşteaptă ca acestea să fie finalizate la sfârşitul lui 2009.

Întrebat care este suma ce va fi acordată de Guvern pentru continuarea lucrărilor la Stadionul "Lia Manoliu", Tăriceanu a spus că este vorba de 31 de milioane de lei noi.

În privinţa datoriei istorice a RADET către ELCEN, Tăriceanu a spus că se încearcă găsirea unei formule cu Ministerul Finanţelor pentru a se negocia penalităţile, astfel încât să se asigure bucureştenilor fără probleme condiţiile de încălzire pe timp de iarnă, dar şi ca operatorul să îşi recupereze sumele pe care le are de încasat.

Tăriceanu a spus că RADET are de plătit o datorie istorică de 5.000 de miliarde de lei vechi şi că discută posibilitatea unei eşalonări pentru o perioadă de un an a acesteia.

În legătură cu cele 1.000 de spaţii locative, premierul Tăriceanu a spus că va avansa Ministerului Justiţiei o solicitare pentru a găsi suportul legal ca în aceste spaţii să fie cazate persoanele evacuate din casele naţionalizate. El a precizat că atunci când situaţia juridică a celor 1.000 de locuinţe se va clarifica, cei care vor locui temporar în aceste imobile vor trebui să le pună la dispoziţia proprietarilor de drept.

Totodată, şeful Executivului a catalogat proiectul privind linia de metrou între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni drept un proiect foarte important pentru Bucureşti şi "o soluţie excelentă" pentru descongestionarea traficului din Capitală.

Tăriceanu a precizat că studiile de fezabilitate realizate de Guvernul Japonez au fost finalizate, iar Guvernul trebuie să aibă şi el o contribuţie la acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici