Oprescu vrea parteneriat cu firma care administrează stadionul din Frankfurt pentru "Lia Manoliu"

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, după vizita la stadionul din Frankfurt, că doreşte încheierea unui parteneriat public-privat cu firma care administrează această arenă, pentru managementul Stadionului Naţional "Lia Manoliu".

163 afișări
Imaginea articolului Oprescu vrea parteneriat cu firma care administrează stadionul din Frankfurt pentru "Lia Manoliu"

Oprescu vrea parteneriat cu firma care administrează stadionul din Frankfurt pentru "Lia Manoliu"

"Există multe similitudini. Stadionul Naţional este făcut după modelul celui din Frankfurt, are acelaşi proiectant, arhitect şi la construcţie participă unul din constructorii stadionului din Frankfurt. Acesta este motivul pentru care ar fi ideal să aduc la Bucureşti, printr-un parteneriat public-privat, firma care asigură managementul stadionului din Frankfurt", a spus Sorin Oprescu.

Vizita la stadionul Commerzbank-Arena a avut loc joi dimineaţă şi face parte din programul primarului Capitalei, prezent la Frankfurt într-o delegaţie de două zile. Printre subiectele care vor fi abordate, Oprescu s-a referit şi la varianta ca firma care administrează stadionul din Frankfurt să încheie un parteneriat public-privat cu Primăria Municipiului Bucureşti, pentru administrarea Stadionului Naţional.

"Este civilizat, este vorba de o altă concepţie, ar fi ideal ca acest parteneriat public-privat să fie încheiat înainte de finalizarea lucrărilor (la Stadionul Naţional - n.r.), mai ales pentru a evita problemele întâmpinate de partea germană atunci când au implementat acest proiect de management", a mai spus Oprescu.

Potrivit primarului Capitalei, este de remarcat faptul că stadionul din Frankfurt are o activitate de "365 de zile pe an", care nu numai că ajută la autoîntreţinerea acestuia, dar aduce şi bani municipalităţii.

De asemenea, primarul general al Bucureştiului a purtat discuţii vizavi de modalitatea de transport a cetăţenilor către şi de la stadion. În Frankfurt este practicat un model prin care în preţul biletului perceput pentru evenimente este inclus şi costul călătoriei cu mijloace de transport în comun.

"Am discutat şi despre modul în care municipalitatea pune la dispoziţia cetăţenilor mijloace de transport în comun suficiente, astfel încât cetăţenii să vină şi să plece cu acestea. Stadionul din Frankfurt are un număr de 6.000 de locuri de parcare raportat la cele aproximativ 50.000 de locuri pe acest stadion", a spus Oprescu.

În acest sens, reprezentantul firmei de management care administrează stadionul din Frankfurt, Henning Enste, a declarat că pe perioada a patru ani de funcţionare au fost organizate pe stadion peste 100 de evenimente, care au adus un profit de cinci milioane de euro, fiind vorba nu numai de evenimente sportive.

Acesta a precizat că, pe lângă activităţile sportive, pe stadion au fost organizate manifestări culturale, concerte şi diverse târguri, printre care şi Târgul de Crăciun al oraşului, evenimente ale unor societăţi private, dar şi festivităţi inedite, precum cereri în căsătorie sau oficieri de mariaje.

Stadionul din Frankfurt, denumit Commerzbank-Arena, are o capacitate de aproximativ 50.000 de locuri, a fost construit în 1996 şi restaurat în 2006 la standarde europene.

Potrivit lui Henning Enste, nu există niciun stadion în Germania care să fie întreţinut din punct de vedere al managementului similar cu acest stadion. Valoarea cifrei de afaceri a stadionului este de 13 milioane de euro pe an, din care şase milioane reprezintă costurile necesare funcţionării, iar 7 milioane de euro sunt banii pe care municipalitatea îi primeşte, Primăria din Frankfurt fiind proprietara terenului pe care a fost construit stadionul.

Potrivit reprezentanţilor firmei de management, cele şapte milioane de euro pe care Primăria din Frankfurt îi primeşte se reîntorc în proporţie foarte mare în investiţii făcute în stadion.

Pe ordinea de zi a delegaţiei primarului general Sorin Opescu, din care fac parte directorul RATB, Gheorghe Aron, şi directorul Direcţiei de transporturi din Primăria Capitalei, Ion Dedu, se află, în cursul zilei de joi după-amiază, o întâlnire cu primarul oraşului Frankfurt, Petra Roth, şi o vizită de lucru la Ministrul Economiei, Transporturilor şi Dezvoltării Regionale pentru landul Hessen, Dieter Posch, precum şi întâlniri cu directorii societăţii de transporturi din Frankfurt (VGF).

Vizita în Frankfurt a delegaţiei Primăriei Municipiului Bucureşti se va încheia vineri.

(Corespondenţă de la trimisul MEDIAFAX la Frankfurt, Roxana Alexe)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici