Video Oprescu vrea să stea 12 ani la Primărie

Primarul Sorin Oprescu are ca obiective modernizarea urbanistică, infrastructura, consolidarea clădirilor, reorganizarea transportului în comun, reînfiinţarea creşelor, iar întrebat de candidatura la Preşedinţie declară că bucureştenii l-au suit într-un tramvai din care va coborî peste vreo 12 ani.

28 afișări

Rep: Domnule primar, proiectele începute pe vremea fostului primar al Capitalei Adriean Videanu le veţi continua şi mă refer aici în special la adăpostul de câini şi la reabilitarea Centrului Istoric?

S.O.: Sigur că am mers cu analiza acestor lucrări din toată perioada asta, dar nu am bătut nici toba pentru că nu avea sens, până nu eşti în faţa unor date exacte despre ceea ce se întâmplă acolo. Sigur că merg în continuare cu adăpostul de câini. Iată că s-a făcut proiectul, iată că am reuşit să strângem toate părţile şi să le întabulăm, e vorba de adăpostul cumpărat pe vremea fostei administraţii la Mihăileşti, încercăm să găsim o soluţie, am pregătit SF-urile (documentele-n.r.) respective, sunt aprobate de consiliu, în aşa fel încât să intrăm în licitaţie şi să dăm drumul la lucrurile astea. Până atunci încercăm o acţiune de strângere a căţeilor, de sterilizare a lor, îi curăţăm, îi coafăm, îi aranjăm, dar îi ducem înapoi la bloc. Legea ne spune că ar fi trebuit să existe o mare emulaţie în ceea ce priveşte adăpostul în continuare a acestor câini la blocuri pentru că cetăţenii şi-i doresc. Bun. Eu îi duc înapoi la blocuri, dar constat în fiecare zi că nu are nimeni grijă de ei, că nu mai sunt hrăniţi, că umblă în haite. Sigur, îşi au realizările lor, puţin pentru ceea ce am putea să facem. Nu mai departe decât în momentele când vorbim, dincolo sunt cei din ONG-uri şi din Direcţia de căţei care s-au întâlnit ca să vedem care să fie protecţia animalelor? Care să fie momentele următoare, în aşa fel încât să se şi simtă în Bucureştiul ăsta? O să vină mâine-poimâine căldura, o să înceapă toate, mai înnebunesc şi unii dintre căţeii ăştia şi se mai întâmplă câte un accident şi eu am văzut destule ca medic. Continuăm, ba mai mult decât atât, să vă spun că am început un proiect pe care doresc să-l fac cu domnul preşedinte al CJ (Ilfov-n.r.), cu consiliile din comunele limitrofe oraşului tocmai pentru ca să putem să avem adăposturi de capacitate.

Nu în ultimul rând e dezvoltarea de case de retragere, mie nu-mi place să le spun azile pentru că nu sunt azile. Case de retragere pentru că multe fundaţii şi oameni de bine din diverse profesiuni, în apropierea vârstelor de pensionare, şi-au manifestat dorinţa de a sprijini, de a ajuta chestiunea asta şi înţeleg ca eu, ca primărie, să vin să ajut şi eu chiar cu ponderea respectivă pentru a putea avea un adăpost deasupra capului, a fi trataţi civilizat. Pe cale instituţională a Primăriei este clar că noua administraţie a spitalelor şi a serviciilor medicale vor conlucra cu asistenţa socială în aşa fel încât câteva aşezăminte din astea sociale să poată să funcţioneze la sfârşitul mandatului. Pentru că e nevoie. Hai să ne gândim la "homeless". Ne-a ajutat Dumnezeu poate şi n-am auzit că a murit cineva de frig în iarna asta. Poate că n-a fost suficient de frig, poate că n-a fost, nici nu-mi doresc aşa ceva. Dar câteva adăposturi pentru oamenii străzii, care dimineaţa pleacă şi seara se întorc, două mese calde, îmbrăcaţi cu ce putem şi noi să-i ajutăm, să-i îmbrăcăm, dar nu să arate ca nişte clovni, cred că sunt nişte gesturi şi civice şi creştineşti şi ceea ce doriţi dumneavoastră. Şi nu am senzaţia c-o fac degeaba, pentru că oamenii ăia trăiesc. La urma urmei, eu am şi jurat că unde mă duc, mă duc să fac bine nu mă duc să fac rău. Mai mult, dacă asta mai contează în ziua de astăzi pentru cineva.

Rep.: Care este stadiul actual, acum, la Pasajului Basarab? Termenul de finalizare al acestei lucrări se apropie, rămâne martie 2009 ?

S.O.: Nu, nu, termenul a fost dat martie 2009 în anul 2004, când se făceau toate lucrările astea, vă rog să nu uitaţi că pasajul Basarab, din diverse motive a plecat cu 17 luni întârziere, a mai căpătat o lună jumate, două luni de zile de pauza din cauză - dar nu am stat atunci - s-a lucrat în capătul celălalt unde s-a putut lucra. După legea de care vă vorbeam, în momentul când am hotărârea de consiliu pentru plata despăgubirilor celor care au fost expropriaţi din cauza utilităţii publice, montează şi ultimul stâlp pe care îl au de montat şi ne-a ţinut în loc vreo trei luni de zile în zona respectivă, în zona dinspre Gara de Nord înspre linii, am reuşit să găsim posibilitatea să mutăm pe cele 26 de famili chiriaşe, atenţie, chiriaşe. Aşa a hotărât justiţia, aşa facem. Să putem să-i mutăm şi să le atribuim câte un loc unde să stea, că nu pot să stea cu copiii pe stradă şi astea.

Din punct de vedere al graficului actual, subliniez că s-a plecat cu un an şi ceva, un an jumate întârziere, eu sper să pot în timpul cel mai scurt să închei şi această lucrare. Mai venise unul să-mi explice cum un tablier de pod special care se face va dura 18 luni. I-am spus să-şi vadă de treabă că, dacă încearcă să mă mai descurajeze cu chestiuni de genul ăsta, pierdem timpul...

Am încercat acum să organizăm, să ajungem la faza de proiect, să organizăm circulaţia în Titulescu-Banu Manta, că nu-mi este indiferent, că vor urca trei benzi pe pod care vor merge pe un sens şi dincolo va fi sensul de defluire către Titulescu, atât maşini cât şi tramvaie, pentru a putea să închidem inelul. E un lucru care era necesar, a fost început, trebuie terminat. Aicea n-am niciun fel de dubiu în privinţa utilităţii, s-a terminat ceva ce s-a născut de-a lungul anului dintr-o necesitate.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici