Opt decese şi sute de apeluri la Salvare, în a treia zi de caniculă

Opt persoane au murit şi alte câteva sute au apelat la Salvare, miercuri, în a treia zi de caniculă anunţată de meteorologi.

4 afișări
Imaginea articolului Opt decese şi sute de apeluri la Salvare, în a treia zi de caniculă

Şase persoane au murit şi alte câteva sute au apelat la Salvare, miercuri, din cauza caniculei

Peste 60 de persoane, majoritatea vârstnici, au căzut în stradă sau au leşinat din cauza căldurii, în Capitală, miercuri, până la ora 16.00, în pofida avertismentelor transmise de Ministerul Sănătăţii.

Directorul executiv al Autorităţii de Sănătate Publică a Municipiului Bucureştri (ASPMB) a precizat că este nemulţumit de faptul că oamenii nu ascultă recomandările medicilor, iar "dacă li se face rău pe stradă, tot doctorii sunt de vină, nu ei întrucât au ieşit din casă pe caniculă".

"Încercăm să identificăm persoane singure care ar avea nevoie de hrană şi apă. După ce le vom identifica, le vom telefona zilnic. Dar cel mai tare mă deranjează faptul că trebuie să acord asistenţă medicală de urgenţă celor care beau foarte mult, în loc să salvez viaţa unui cardiac. Am trimis două ambulanţe pentru un bărbat beat. Prima dată a fost stabilizat şi şi-a văzut de drum. După jumătate de oră, un nou apel la SAMB, pentru acelaşi bărbat căzut în stradă în alt loc", a continuat şeful ASPMB. În opinia acestuia, cheltuielile pentru deplasarea ambulanţei şi consultaţie în cazul celor care consumă alcool în cantitate mare ar trebui suportate din buzunarul acestora.

Adrian Neacşu a precizat că marţi erau 85 de cazuri de persoane căzute în stradă în 24 de ore, iar miercuri, alte 60 în numai opt ore. De asemenea, la camerele de gardă ale spitalelor au fost înregistrate sute de consultaţii pentru diverse stări de disconfort provocate de caniculă.

O situaţie alarmantă a fost şi în judeţul Dolj unde peste 600 de craioveni au solicitat, în ultimele 48 de ore, sprijinul cadrelor medicale de la Serviciul de Ambulanţă Dolj.

Serviciul de Ambulanţă Constanţa a fost solicitat, miercuri, în cazul a mai mult de 400 de persoane afecatate de temperaturile ridicate, între acestea fiind şi şapte muncitori care au leşinat la serviciu.

Şi în Timişoara echipajele de la salvare au au intervenit la 13 solicitări cărora li s-a făcut rău în stradă din cauza caniculei.

Peste 35 de persoane, majoritatea cu vârste între 50 şi 70 de ani, s-au prezentat, în ultimele 24 de ore, la secţia de urgenţe a Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud cu diverse afecţiuni cauzate de caniculă.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Rodica Bălan, a declarat, miercuri, că doar cinci dintre pacienţi au vârste între 20 şi 30 de ani, restul fiind persoane în vârstă între 50 şi 70 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat, miercuri, la Guvern, că temperaturile ridicate din ultimele două zile au provocat decesul a cinci persoane, în judeţele Iaşi, Galaţi, Dâmboviţa, Arad şi Timiş. Ulterior, autorităţile au anunţat alte trei decese din cauza caniculei: un bărbat de 67 de ani, din Lupeni (judeţul Hunedoara) şi un altul, de 74 de ani, din Suceava.

Prefecturile din 21 de judeţe (Bihor, Arad, Timiş, Hunedoara, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Ilfov, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi, Botoşani) şi cea a municipiul Bucureşti au fost avertizate meteorologic cu cod portocaliu. Meteorologii avertizează că, începând de joi, temperaturile ar putea ajunge până la 40 de grade.

Eugen Nicolăescu a spus, miercuri, că ultimele prognoze meteorologice indică faptul că temperaturile ridicate, de peste 35 grade Celsius, ar putea persista în anumite zone pentru o perioadă de încă opt-nouă zile, până pe 27 iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici