Oradea excelază în sustenabilitate: recunoaştere europeană prin Premiul pentru Energie

  • Municipiul Oradea obţine cel mai înalt punctaj în auditul fondurilor elveţiene, fiind recunoscut drept "Comunitate Sustenabilă – European Energy Award".
  • Auditul realizat de RoGBC evidenţiază performanţa oraşului în domenii precum dezvoltare urbană, eficienţă energetică şi adaptare la schimbările climatice.
523 afișări
Imaginea articolului Oradea excelază în sustenabilitate: recunoaştere europeană prin Premiul pentru Energie

Sursa foto: facebook.com/PrimariaOradea

Municipiul Oradea a obţinut cel mai înalt punctaj la nivel naţional în auditul pentru fondurile elveţiene, fiind recunoscut drept "Comunitate Sustenabilă – European Energy Award". Ceremonia de decernare a diplomei a avut loc vineri la Primăria Oradea, în prezenţa reprezentanţilor România Green Building Council (RoGBC) şi ai Ambasadei Elveţiei în România, conform site-ului Primăriei oraşului.

Primarul Oradiei, Florin Birta, a declarat că oraşul face acum parte din reţeaua European Energy Award, obţinând un punctaj de 46,2%, cel mai bun la nivel naţional în prezent. Acest rezultat plasează Oradea înaintea altor oraşe auditate, cum ar fi Alba Iulia, Cluj-Napoca, Turda, Deva, Sibiu, Braşov sau Iaşi. Birta a subliniat că acest succes reflectă buna gestionare a resurselor oraşului şi a evidenţiat eforturile de a atrage fonduri europene, elveţiene şi norvegiene, în special în domeniul energiei.

Auditul, realizat de RoGBC, a evaluat şase domenii, inclusiv dezvoltare şi planificare spaţială, clădirile municipale, aprovizionare şi eliminare, mobilitate urbană, organizare instituţională şi adaptarea la schimbările climatice.

Giacomo Solari, reprezentantul Ambasadei Elveţiene în România, a subliniat că acest audit reprezintă un instrument de management esenţial pentru evaluarea diverselor domenii oferite comunităţii locale de către municipalitate. El a menţionat că 1.800 de oraşe europene, în special din Elveţia, Germania, Franţa, Italia şi Austria, utilizează acest instrument de management, subliniind importanţa acestuia în abordarea problemelor complexe cu care oraşele se confruntă.

Dorin Beu, preşedintele RoGBC Transilvania, a adus în discuţie istoricul şi evoluţia sistemului European Energy Award, precizând că acesta a fost lansat în urmă cu 33 de ani în Elveţia şi este folosit acum de oraşe din întreaga Europă. Beu a subliniat că, în 2016, guvernul elveţian a încredinţat RoGBC responsabilitatea acestui program în România, evidenţiind colaborarea cu autorităţile locale şi naţionale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici