Oraşul în care tinerii primesc 2.500 de dolari dacă fac copii

Hong Kong va plăti noilor părinţi peste 2.500 de dolari pentru a face un copil, în încercarea de a stimula natalitatea în scădere. Mulţi locuitori din acest oraş renumit ca fiind scump spun că suma abia dacă acoperă chiria pe o lună.

2356 afișări
Imaginea articolului Oraşul în care tinerii primesc 2.500 de dolari dacă fac copii

Oraşul în care tinerii primesc 2.500 de dolari dacă fac copii

Şeful executivului din Hong Kong, John Lee Ka-chiu, a anunţat măsura în timpul discursului său politic anual, afirmând că va fi acordată o sumă de 20.000 de dolari HK (2.556 de dolari) părinţilor pentru fiecare copil nou-născut, începând de acum şi până în 2026, într-un efort de a ridica "rata de natalitate în continuă scădere” a oraşului, care a atins un nivel record de 0,9 naşteri pe femeie, cu mult sub nivelul de 2,1 necesar pentru a asigura o populaţie stabilă, notează CNN.

"A avea copii este o decizie majoră în viaţă, care implică multe considerente", a declarat Lee, în timp ce a prezentat o serie de măsuri financiare care au inclus, de asemenea, o iniţiativă de reducere a taxei de timbru pentru cumpărătorii de locuinţe de la 15% la 7,5%.

Măsura vine în completarea stimulentelor fiscale existente pentru noii părinţi, care primesc deduceri fiscale anuale pentru fiecare copil, cu o deducere suplimentară pentru nou-născuţi.

Ajutorul pare generos, însă nu se ridică la nivelul unor stimulente oferite în alte ţări din Asia de Est care se luptă, de asemenea, cu rate scăzute ale natalităţii.

Singapore (rata de natalitate: 1,05) oferă un ajutor de 8.036 de dolari pentru primul şi al doilea copil şi de 9.497 de dolari pentru al treilea copil, alături de patru săptămâni de concediu de paternitate (până la 16 săptămâni pentru maternitate), concediu neplătit pentru îngrijirea copilului şi scutiri fiscale pentru mamele care lucrează.

Coreea de Sud (rata natalităţii 0,78) oferă 518 dolari pe lună până când copilul împlineşte un an, urmând ca această cifră să crească la 740 de dolari anul următor.

În Japonia (rata natalităţii 1,3), părinţii primesc o alocaţie lunară de 107 dolari pentru fiecare nou-născut până la vârsta de doi ani. Pentru fiecare copil între trei ani şi ultimul an de liceu, părinţii primesc 66,7 dolari pe lună.

Majoritatea părinţilor care au vorbit cu CNN au considerat că noua măsură nu va fi suficientă pentru a-i încuraja să aibă mai mulţi copii, subliniind costul ridicat al vieţii într-un oraş care se află adesea în fruntea listelor cu cele mai scumpe locuri din Asia. Având în vedere că preţurile locuinţelor sunt printre cele mai scumpe din lume (un apartament poate ajunge cu uşurinţă până la 1,3 milioane de dolari), ratele ridicate ale dobânzilor şi creşterea cheltuielilor de trai pentru produse precum laptele praf şi scutecele pentru copii, multe cupluri se simt prea împovărate pentru a se gândi să aibă copii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici