Ordonanţa privind "poliţia concediilor medicale" a trecut tacit de Senat

Senatorii au discutat în contradictoriu privind oportunitatea adoptării ordonanţei de urgenţă care prevede verificarea prezenţei la domiciliu a asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă.

83 afișări
Imaginea articolului Ordonanţa privind "poliţia concediilor medicale" a trecut tacit de Senat

Ordonanţa privind "poliţia concediilor medicale" a trecut tacit de Senat (Imagine: Mediafax Foto)

Plenul Senatului nu a reuşit să adopte sau să respingă, în termenul de adoptare tacită, proiectul de lege cu caracter organic privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă 36/2010 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Ordonanţa stipulează că verificarea prezenţei asiguraţilor aflaţi în incapacitate temporară de muncă la adresa de domiciliu se efectuează de reprezentanţii plătitorilor de indemnizaţii, însoţiţi, dacă este cazul, de un reprezentant al Poliţiei, avându-se în vedere programul individual de recuperare recomandat de medicul specialist.

În timpul dezbaterilor, unii senatori au reclamat faptul că această ordonanţă nu a primit aviz din partea Comisiei juridice, a Comisiei pentru drepturile omului şi a Comisiei pentru sănătate, dar propunerea senatorului UDMR Gyorgy Frunda de trimitere la aceste comisii şi prelungirea la 60 de zile a termenului de adoptare a fost, în cele din urmă, respinsă.

Senatorul PNL Minerva Boitan a criticat faptul că ordonanţa nu a fost discutată în Comisia pentru sănătate.

"Să fie foarte clar pentru toată lumea că, în România, boala nu este un delict şi bolnavul nu este un infractor", a arătat ea.

Boitan a spus că, dacă se va ajunge să se reglementeze ca bolnavii să stea la domiciu pentru a fi verificaţi de către Poliţie, atunci există o mare problemă de credibilitate faţă de sistemul de sănătate şi a anunţat că senatorii liberali vor vota împotriva ordonanţei.

Minerva Boitan a afirmat că, în timpul concediilor, bolnavii au nevoie să solicite şi a doua opinie medicală, să facă şi alte investigaţii, chiar la spitale din alte localităţi.

"Este inadmisibil ca prin lege să stabilim domiciliu forţat unui bolnav", a adăugat senatorul liberal.

Cristian Rădulescu, preşedintele Comisiei pentru muncă, cea care a redactat raportul pentru această ordonanţă, a menţionat că intervalul de timp în care bolnavii trebuie să fie prezenţi la domiciliu va fi stabilit prin normele de aplicare şi că verificările nu vor afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României.

"Nu intră nimeni în timpul nopţii, coborând din Volga neagră, peste asigurat, dă buzna în casă, în dormitor şi verifică dacă e acolo cu soţia sau cu altcineva", a precizat democrat-liberalul.

Rădulescu a arătat că nu poliţistul se va duce să verifice starea de sănătate a bolnavului, ci de verificări se vor ocupa persoane de la Casa de Sănătate, care, în majoritate, au dublă competenţă, sunt şi medici şi sunt şi specializaţi în probleme de asigurări de sănătate.

Vicepreşedintele Senatului Anca Boagiu (PDL) a spus, în timpul dezbaterilor, că, atunci când era ministru al Integrării Europene, în anul 2006, a constatat că jumătate dintre angajaţii ministerului şi-au luat concediu medical în timpul verii, după ce ea dăduse un ordin intern prin care interzisese ca aceştia să-şi ia, temporar, concediile de odihnă.

"Jumătate din angajaţii din minister s-au îmbolnăvit brusc şi pe toată această jumătate nu am putut să o găsesc până s-a terminat vara, dar, pe măsură ce se reîntorceau din concediile medicale, erau bronzaţi foarte frumos şi foarte uniform, de unde am înţeles că fiecare dintre ei avea o boală care necesita, în mod excepţional, expunerea la soare pe una din plajele din România sau din altă parte", a spus ea.

Pe de altă parte, senatorul PDL Iulian Urban a spus: "Ceea ce generează din punct de vedere juridic posibilitatea ca pacientul să intre sub incidenţa acestui concediu medical este actul pe care îl eliberează medicul. De ce facem legi pentru partea dreaptă, când trebuie să ne scărpinăm în partea stângă?".

El a menţionat că, dacă medicii vinovaţi nu vor fi sancţionaţi dur şi nu vor fi descurajaţi în a emite acte medicale care să servească fraudei, nu va fi eliminat acest fenomen. "Vom cheltui bani publici,vom face echipe de comando care se vor duce acasă la oameni, însă nu vom stârpi sistemul", a apreciat Iulian Urban.

Senatorul PDL a susţinut că ar fi fost mult mai simplu şi mai eficient să fie introduse sancţiuni dure împotriva medicilor sub a căror semnătură şi parafă se comit fraudele.

Supus la vot, proiectul de lege de adoptare a ordonanţei de urgenţă, care are caracter organic, nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi considerat adoptat sau respins de Senat.

Astfel, deoarece proiectul avea termen de adoptare tacită ziua de miercuri, el va fi transmis Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională, în varianta propusă de Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici