Oripavina ar putea fi introdusă de autorităţile române pe lista stupefiantelor

O nouă substanţă, derivat al unui constituent natural al opiului, ar putea fi introdusă pe lista stupefiantelor, potrivit unei iniţiative legislative a Ministerului Internlor şi Reformei Administrative supuse, începând de miercuri, dezbaterii publice, pe site-ul instituţiei.

3 afișări

Oripavina, derivat al thebainei, constituent natural al opiului, ar putea fi introdusă pe lista stupefiantelor, potrivit unei iniţiative legislative a Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, supuse dezbaterii publice, miercuri, pe site-ul instituţiei.

Potrivit studiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, oripavina este un derivat al thebainei, constituent natural al opiului, ceea ce justifică includerea ei în anexa la Legea privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope, secţiunea Stupefiante.

Oripavina are proprietăţi analgezice, comparabile cu ale morfinei, dar nu este folosit în medicină din cauza toxicităţii crescute.

Din cauza posibilităţii de a se modifica, pe cale sintetică, pentru a abţine alte narcotice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat, în anul 2003, ca oripavina să intre sub incidenţa legilor din 1961, referitoare la narcotice, iar în martie 2007 Comisia pentru Narcotice a Naţiunilor Unite a decis să accepte aceste recomandări.

În acest context, secretarul general al ONU a comunicat decizia autorităţilor române, pentru a fi întreprinse măsurile corespunzătoare de modificare a legislaţiei interne, potrivit notei de fundamentare care însoţeşte propunerea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici