Ostaticii complică planul Israelului de „răzbunare cruntă” împotriva Hamas

Opţiunile premierului Benjamin Netanyahu de a lovi Hamas pentru incursiunea în Israel ar putea fi limitate de grija pentru numeroşii israelieni capturaţi în timpul raidului, scrie Reuters.

566 afișări
Imaginea articolului Ostaticii complică planul Israelului de „răzbunare cruntă” împotriva Hamas

Ostaticii complică planul Israelului de „răzbunare cruntă” împotriva Hamas

Într-un atac dramatic lansat sâmbătă din Gaza, gruparea palestiniană Hamas a luat cu asalt oraşe israeliene, ucigând peste 700 de israelieni şi luând zeci de ostatici. Netanyahu a promis „răzbunare cruntă”, dar soarta soldaţilor israelieni, a bătrânilor, femeilor şi copiilor duşi în Gaza - numărul acestora este încă neclar - complică modul în care Israelul îşi respectă promisiunea de a riposta rapid şi dur, respectând în acelaşi timp un principiu de lungă durată de a nu lăsa pe nimeni în urmă.

„Realitatea crudă este că Hamas a luat ostatici ca o poliţă de asigurare împotriva represaliilor israeliene, în special un atac masiv la sol şi pentru a face schimb de prizonieri palestinieni”, a declarat Aaron David Miller, membru senior la Carnegie Endowment for International Peace.

Ministerul israelian de Externe a declarat că Israelul va acţiona pentru a elibera ostaticii, pentru a afecta grav „infrastructura teroristă” a Hamas şi pentru a se asigura că niciun grup terorist din Gaza nu va mai putea face rău cetăţenilor israelieni.

Reuters notează că încercarea de a-i salva pe toţi cei despre care Hamas a spus că sunt acum reţinuţi în diferite locaţii le-ar putea pune în pericol vieţile. Cu toate acestea, negocierile prelungite cu Hamas pentru un schimb de prizonieri ar fi o victorie uriaşă pentru un duşman înrăit al Israelului.

Adjunctul şefului adjunct al Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat pentru Al Jazeera că gruparea are acum un număr mare de prizonieri israelieni - Hamas nu a dat niciun număr până acum - spunând că sunt suficienţi pentru a asigura eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni.

Asociaţia Prizonierilor Palestinieni estimează numărul celor deţinuţi în închisorile israeliene la aproximativ 5.250.

Dacă Israelul ar fi de acord să îi elibereze pe toţi, ar fi o victorie uriaşă pentru Hamas şi alte grupuri militante - şi din acest motiv ar fi un târg dificil de încheiat din punct de vedere politic pentru Netanyahu sau pentru orice lider israelian.

Cu toate acestea, Mohanad Hage Ali, de la Carnegie Middle East Center, a declarat că negocierile par a fi singura cale clară de urmat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
israel,
ostatici,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici