OUG prin care s-au impus reguli, neconstituţională. Specialişti: Avem tot o stare de urgenţă, însă e îmbrăcată sub denumirea de „stare de alertă”

  • Ordonanţa sub care se află, până săptămâna viitoare, starea de alertă, este neconstituţională, spun avocaţii
  • Deja CCR a precizat în 6 mai că drepturile oamenilor nu pot fi restrânse decât prin lege
  • Prin hotărârea Comitetului condus de Ludovic Orban au fost impuse măsuri care afectează libertăţile
8293 afișări
Imaginea articolului OUG prin care s-au impus reguli, neconstituţională. Specialişti: Avem tot o stare de urgenţă, însă e îmbrăcată sub denumirea de „stare de alertă”

OUG prin care s-au impus reguli, neconstituţională. Specialişti: Avem tot o stare de urgenţă, însă e îmbrăcată sub denumirea de „stare de alertă”

OUG în baza căreia Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a emis regulile din starea de alertă este neconstituţională.

Prin Decizia din 6 mai a Curţii Constituţionale s-a stabilit că actul normativ care restrânge drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului, adoptată cu respectarea Constituţiei.

Cu toate acestea, prin modificările aduse de OUG nr. 68/2020 (semnată de prim-ministrul Ludovic Orban), a fost emisă Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, fiind dispuse măsuri neconstituţionale care restrâng/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor:

  • au fost interzise protestele, organizarea de concerte sau activităţi culturale în spaţii închise;
  • şcolile şi facultăţile rămân închise până la finalul anului şcolar/universitar;
  • terasele rămân închise;
  • a fost suspendată temporar activitatea în mall-uri cu suprafaţă mai mare de 15.000 mp
  • s-a prelungit măsura suspendării zborurilor spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran, şi din aceste ţări către România pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de azi
  • s-a instituit, prin ordin al comandantului acţiunii, măsura carantinării unor clădiri, zone, localităţi la solicitarea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, pe baza analizelor realizate de către direcţiile de sănătate publică
  • s-a instituit interdicţia deplasării persoanelor în afara localităţii/zonei metropolitane cu anumite excepţii

„Amintim că, potrivit Constituţiei României, dreptul la liberă circulaţie, în ţară şi în străinătate, este garantat. De asemenea, Constituţia prevede dreptul la învăţătură, iar accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii. Apoi, articolul 39 din Constituţie arată că mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”, spun avocaţii consultaţi de MEDIAFAX.

Orice persoană este liberă să părăsească orice ţară, inclusiv pe a sa. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restrângeri decât acelea care, prevăzute de lege, constituie măsuri necesare într-o societate democratică.

„Practic, prin intermediul acestei ordonanţe nr. 68/2020, este declarată în România tot o stare de urgenţă, dar este îmbrăcată – neconstituţional – sub denumirea de „stare de alertă”; doar Preşedintele României poate declara „starea de urgenţă”, conform Constituţiei României”, mai spun specialiştii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici