PAGUBELE JANDARMERIEI în urma protestelor de duminică. Jandarmii din Bucureşti au cerut întăriri din ţară

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, luni, că pagubele înregistrate de jandarmerie se ridică al 150.000 de lei, pompierii având şi ei distrugeri.

2092 afișări
Imaginea articolului PAGUBELE JANDARMERIEI în urma protestelor de duminică. Jandarmii din Bucureşti au cerut întăriri din ţară

PAGUBELE JANDARMERIEI în urma protestelor de duminică. Jandarmii din Bucureşti au cerut întăriri din ţară (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

De asemenea, oficiali ai Serviciului de Intervenţie de Urgenţă au precizat că pagubele pompierilor în urma confruntărilor de duminică se ridică la 5.500 de lei.

Aurel Moise a făcut apel la cetăţeni de a se delimita de cei care vin cu intenţia de a se bate cu jandarmii şi de a tulbura ordinea publică.

"Din păcate au fost pagube însemnate şi la nivel Jandarmeriei. Avem maşini şi echipamente distruse. Valoarea pagubelor este de peste 150.000 de lei (aproximativ 33.000 de euro)", a spus Moise.

La rândul lor, oficial ai pompierilor au spus că cei care au intervenit în şapte situaţii au fost agresaţi.

În urma apelurilor la 112, pompierii au alocat resurse în zona de protest din Piaţa Universităţii, Unirii, Halelor, Dimitrie Cantemir şi Dealul Mitropoliei, unde s-a intervenit cu dificultate, căile de acces fiind blocate de protestatari.

O autospecială de primă intervenţie a fost avariată în proporţie de aproximativ 75-80 la sută, autospecialele pentru stingere de incendii a fost atacată cu pietre

ISU a acţionat pentru acordare de prim-ajutor în 45 de cazuri, 19 persoane fiind transportate la spital pentru îngrijiri suplimentare.

Nu au fost cadre ale ISU care să fi avut de suferit.

  • Un jandarm din Bucureşti şi altul din Ploieşti sunt internaţi

Şeful Direcţiei Ordine şi Siguranţă Publică din Jandarmeria Română, Aurel Moise, a declarat, luni, că dintre cei doi jandarmi internaţi după protestele din Bucureşti, unul este de la Gruparea Mobilă Ploieşti, recunoscând astfel că a fost nevoie să se ceară sprijin pentru jandarmii din Bucureşti.

"Din păcate colegii noştri sunt internaţi încă în spital şi acest lucru ne face să considerăm că ceea ce s-a întâmplat aseară (duminică-n.r.) nu este în ordine. Este timpul şi la nivelul capitalei să încetăm protestele care condus la violenţă şi la tulburarea liniştii publice", a afirmat colonelul Aurel Moise.

Oficialul Jandarmeriei a spus că dintre cei doi jandarni internaţi, unul este de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Ploieşti. "Recunosc, a fost nevoie să îi aducem în sprijinul colegilor din Capitală. Unul dintre jandarmii răniţi este de la Ploieşti şi altul de la o unitate din Bucureşti", a precizat sursa citată.

Colonelul Aurel Moise a indicat bilanţul distrugerilor, în urma protestelor, făcut de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, oficialul Jandarmeriei afirmând că, din păcate, "toate acestea vor fi refăcute" şi cu banii contribuabililor.

Moise a precizat că 247 de persoane au fost duse la Secţiile de Poliţie din Bucureşti, pentru alte 36 fiind întocmite acte premergătoare îmceperii urmăririi penale pentru port de arme albe în zone publice şi pentru alte fapte penale.

Totodată, Moise a spus că cifra de 283 de persoane ridicate în urma protestelor nu este defintivă.

Dintre persoane ridicate au fost identificaţi bărbaţi care fac parte din galeria echipei Petrolul din Ploieşti.

  • Peste 40 de autovehicule din dotarea MAI, avariate în timpul protestelor de duminică seară

Mai multe autovehicule ale MAI au fost avariate duminică, în timpul protestelor violente din Piaţa Universităţii, printre acestea 39 de autospeciale ale Jandarmeriei, cinci autovehicule ale poliţiei şi o autospecială a pompierilor, a declarat şeful Departamentului de ordine publică, Ioan Dascălu.

Ioan Dascălu a mai spus că în cadrul manifestaţiilor de duminică a mai fost avariată şi o autospecială de capacitate medie a pompierilor

  • Zece jandarmi au avut nevoie de îngijiri medicale, doi au rămas internaţi

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Florin Hulea, a anunţat că zece jandarmi au avut nevoie de îngrijiri medicale după confruntările de duminică, doi rămânând internaţi din cauza rănilor suferite.

Într-o conferinţă de presă de luni, Florin Hulea a precizat că au fost proteste în 34 de judeţe şi Bucureşti, toate desfăşurându-se paşnic şi civilizat, mai puţin în Capitală.

"Rolul jandarmilor a fost înţeles în toate judeţele. Jandarmii au intervenit numai când persoane şi jandarmi au fost agresaţi şi răniţi", a spus oficialul, adăugând că pompierii au fost atacaţi cu pietere, maşinile lor fiind avariate.

Florin Hulea a declarat că aceste incidente trebuie să înceteze.

Acesta a subliniat că la manifestari nu s-au folosit gloanţe de cauciuc.

Totodată, el a solicitat că cei paşnici să se delimiteze de acte de violenţă, de grupuri de agresori şi să semnaleze prezenţa lor, să nu se solidarizeze cu cei violenţi şi să evite deplasarea alături de aceştia.


.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici