Până la sfârşitul anului ar putea fi introduse automate pentru PET-uri

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, miercuri, la Sibiu, că ar putea fi introduse în România, până la sfârşitul anului, automate pentru PET-uri, astfel că oricine va dori să returneaze o sticlă de plastic va primi în schimb un bon valoric pe care să îl folosească la cumpărături.

36 afișări
Imaginea articolului Până la sfârşitul anului ar putea fi introduse automate pentru PET-uri

Până la sfârşitul anului ar putea fi introduse automate pentru PET-uri (Imagine: Mediafax Foto)

Nemirschi a declarat, la conferinţa de presă organizată cu ocazia Conferinţei europene pentru implementarea şi aplicarea legislaţiei de mediu, care se desfăşoară la Sibiu până în 25 septembrie, că introducerea garanţiei pentru returnarea PET-urilor în magazine este mai greu de realizat, o soluţie mai simplă fiind punerea în funcţiune a unor automate pentru PET-uri.

"La prima vedere este simplu (introducerea garanţiei pe PET-uri - n.r.), eu în luna aprilie m-am grăbit să fac afirmaţia aceasta, cum spunea Silvian (Silvian Ionescu, comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu- n.r.) care a preluat-o frumos şi i-a spus buy back, eu atunci am spus taxă de PET. Prost, nu este taxă pentru că nu măreşte preţul. Interiorul, produsul este acelaşi, poate să mă coste la fel dacă duc sticla înapoi sau pot să dau ceva în plus pentru poluarea pe care pot să o fac. Există şi sistemul care este în Europa, de automate, care preiau sticlele goale de plastic sau cutiile de aluminiu contra unui bon valoric pe care îl pot folosi în general în supermarket-ul unde este amplasat acel automat", a afirmat Nicolae Nemirschi.

Potrivit ministrului, amplasarea de automate de PET-uri ar fi mai simplă decât introducerea garanţiei de PET-uri, pentru că nu ar fi implicate decât societăţi private.

"Chestiunea aceasta cred că va veni mai repede decât garanţia, pentru că aici este o formulă care se tratează în mod privat între deţinătorul de maşină,
properietarul hipermarket-ului, colectorul şi reciclatorul în final, cercul acesta se poate închide mai uşor pentru că este o relaţie numai între privaţi. Şi din discuţiile pe care le-am avut în ultimele două-trei săptămâni cu cei specializaţi, este posibil ca până la sfârşitul anului să vedem aceste automate", a afirmat Nemirschi.

Ministrul a spus că introducerea garanţiei pentru PET-uri poate avea impact negativ în zona economică şi de aceea trebuie gândită foarte bine.

"Garanţia, după ce am citit experienţa Uniunii Europene, trebuie făcută cu foarte mare atenţie pentru că există mari producători de astfel de ambalaje care la un moment dat pot ridica nişte probleme reale din punct de vedere financiar, dar se poate găsi un echilibru, s-a găsit şi în altă parte", a afirmat Nemirschi.

Ministrul Mediului a declara, duminică, într-o conferinţă de presă, la Arad, că se gândeşte să introducă cât mai curând "taxa pe PET", precizând, apoi, că este vorba de "o garanţie de returnare", şi nu de o taxă obişnuită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici