Garanţia pentru returnarea PET-urilor ar putea fi introdusă anul acesta

Ministerul Mediului ar putea introduce, până la sfârşitul anului, garanţia pentru returnarea PET-urilor în magazine, proiectul urmând să fie aplicat pentru început în hipermarket-uri.

57 afișări
Imaginea articolului Garanţia pentru returnarea PET-urilor ar putea fi introdusă anul acesta

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Arad, că se gândeşte să introducă cât mai curând "taxa pe PET", precizând, apoi, că este vorba de "o garanţie de returnare", şi nu de o taxă obişnuită.

El a spus că România are încă probleme în domeniul managementului şi colectării selective a deşeurilor, motiv pentru care oamenii "pot fi determinaţi printr-o recompensă" să recicleze PET-urile.

"Este nevoie, pentru că lucrurile au scăpat deja de sub control privind colecatrea selectivă, în sensul că nu se face (...) Oamenii s-au obişnuit cu taxa pentru pungi, dar pentru PET-uri va fi o garanţie de returnare (...) Taxa există în unele ţări precum Olanda sau Germania şi este, de fapt, o garanţie de returnare în valoare de 15 până la 25 de cenţi", a spus Nicolae Nemirschi.

Ministrul a afirmat că sistemul de garanţie pentru returnarea PET-urilor poate fi aplicat până la sfârşitul anului şi că proiectul trebuie să înceapă în hipermarket-uri, care au capacităţi de depozitare.

"Vrem să curăţăm ţara de PET-uri, dar intervin şi mecanisme economice complicate (...) Nu putem să obligăm acum toate boutique-urile sau magazinele de cartier, pentru că nu ar avea spaţii de colectare. Garanţia va consta în valoarea produsului, care să fie plătită sau să se poată cumpăra din magazin. Nu putem spune acum cât va fi exact această garanţie", a precizat ministrul.

Nicolae Nemirschi a avut, la Arad, întâlniri cu liderii PSD, primari şi viceprimari ai partidului, dar şi cu membri şi simpatizanţi. El a vizitat şi câteva localităţi din judeţ unde se află în derulare proiecte de mediu. Duminică după-amiază, ministrul s-a plimbat cu bicicleta prin Pădurea Ceala, de la marginea Aradului, parte a Parcului Naţional Lunca Mureşului, fiind însoţit de membri de partid.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici