Pandemia sporeşte bogăţia. În fiecare zi a apărut un nou miliardar

Aproximativ 573 de persoane au intrat în rândul miliardarilor începând din 2020, ceea ce a dus totalul mondial la 2.668, potrivit unei analize publicată de Oxfam şi citată de CNN.

310 afișări
Imaginea articolului Pandemia sporeşte bogăţia. În fiecare zi a apărut un nou miliardar

Asta înseamnă că un nou miliardar a apărut cam la fiecare 30 de ore, în medie, până acum, în timpul pandemiei.

Raportul, care se bazează pe date compilate de Forbes, analizează creşterea inegalităţii în ultimii doi ani.

Miliardarii şi-au văzut averea netă totală crescând cu 3.800 de miliarde de dolari, sau 42%, ajungând la 12.700 de miliarde de dolari în timpul pandemiei. O mare parte din această creştere a fost alimentată de creşterile puternice de pe pieţele bursiere, care au fost ajutate de guvernele care au injectat bani în economia mondială pentru a atenua lovitura financiară a coronavirusului.

O mare parte din creşterea de avere a avut loc în primul an al pandemiei. Apoi s-a stabilizat şi de atunci a scăzut puţin, a declarat Max Lawson, şeful departamentului care se ocupă cu inegalitatea la Oxfam.

În acelaşi timp, Covid-19, inegalitatea şi creşterea preţurilor la alimente ar putea împinge până la 263 de milioane de persoane în sărăcie extremă în acest an, inversând decenii de progres, a declarat Oxfam într-un raport publicat luna trecută.

"Nu am văzut niciodată o creştere atât de dramatică a sărăciei şi o creştere a bogăţiei în acelaşi moment al istoriei", a declarat Lawson. "Va afecta o mulţime de oameni".

Consumatorii din întreaga lume se confruntă cu scumpirea energiei şi a alimentelor, dar corporaţiile din aceste industrii şi liderii lor beneficiază de pe urma creşterii preţurilor, a declarat Oxfam.

Miliardarii din sectorul alimentar şi agro-alimentar şi-au văzut averea totală crescând cu 382 de miliarde de dolari, sau 45%, în ultimii doi ani, după ajustarea cu inflaţia. Aproximativ 62 de miliardari din sectorul alimentar au fost creaţi din 2020.

Între timp, averea miliardarilor din sectoarele petrolului, gazelor şi cărbunelui a crescut cu 53 de miliarde de dolari, sau 24%, din 2020.

Patruzeci de noi miliardari au apărut în industria farmaceutică, care a fost în prima linie a luptei împotriva Covid-19 şi beneficiarul unor finanţări publice de miliarde de dolari.

Sectorul tehnologic a generat mulţi miliardari, inclusiv şapte dintre cei mai bogaţi 10 oameni din lume, precum Elon Musk de la Telsa, Jeff Bezos de la Amazon şi Bill Gates de la Microsoft. Aceştia şi-au mărit averea cu 436 de miliarde de dolari, până la 934 de miliarde de dolari în ultimii doi ani, după ajustarea la inflaţie.

Pentru a contracara creşterea inegalităţii şi pentru a-i ajuta pe cei care se luptă cu creşterea preţurilor, Oxfam face presiuni asupra guvernelor pentru a impozita persoanele bogate şi corporaţiile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici