Parada de 9 mai de la Moscova. Revolta veteranilor: În Ucraina, valorile noastre au fost trădate

La evenimentul de peste câteva zile vor fi promovate fotografii cu victimele de pe frontul ucrainean, iniţiativă dezaprobată de cei care au iniţiat obiceiul.

8853 afișări
Imaginea articolului Parada de 9 mai de la Moscova. Revolta veteranilor: În Ucraina, valorile noastre au fost trădate

Schimbarea paradei a avut loc în 2015. În acel an, parada militară de 9 mai a fost şi mai maiestuoasă decât de obicei, a fost o aniversare rotundă de sărbătorit a 70 de ani de la „victoria patriotică rusă” împotriva naziştilor.

Unii şefi de stat au lipsit în semn de protest, a fost prima sărbătoare după anexarea Crimeei, dar Vladimir Putin a transformat-o într-un eveniment personal. Preşedintele rus a rupt ceremonia rigidă şi a coborât de pe scenă pentru a se amesteca cu mulţimea care arăta fotografia tatălui său, un veteran decorat şi mare invalid al acelui conflict.

Iniţiativa de a arăta familiilor soldaţilor care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial imagini cu cei dragi a fost lansată în 2012 de un grup de jurnalişti de la postul de televiziune siberian Tomsk TV2. Autorităţile centrale au aprobat-o cu entuziasm, la fel ca şi Frontul Popular All-Rus (FPP), mişcarea populară care îl susţine mai mult decât oricare alta pe Putin. În anii următori a început să se producă o anumită schimbare faţă de ideea iniţială, odată cu autorizarea de a aduce la paradă din 9 mai şi portretele soldaţilor care au participat la luptele din Donbass din 2014-15, în Siria, în pe lângă cele ale liderilor sovietici, printre care Iosif Stalin.

Regimentul a luat distanţă

Lucrurile s-au schimbat acum. Pe 22 aprilie, noul purtător de cuvânt al Regimentului a declarat că pot defila şi rudele soldaţilor care au murit în timpul Operaţiunii Militare Speciale, iar aceeaşi cerere a făcut-o şi Aleksandr Gusev, guvernatorul regiunii Voronej.

De altfel, pe site-ul oficial al Regimentului a existat o distanţăre clară faţă de această propunere. „Acum zece ani, am formulat principiile la care aderăm şi astăzi. Regimentul Nemuritorului este o manifestare liberă şi voluntară a memoriei de familie, este o iniţiativă patriotică şi non-statală, este apolitică şi civică, străină de orice ideologie pentru că nicio ideologie nu poate fi mai mare decât ideea de pace pentru care zeci de milioane de oameni din diferite ţări şi-au dat viaţa. Din păcate, asistăm la multe fenomene care schimbă sensul iniţial al iniţiativei şi, prin urmare, nu mai credem că este posibil să ne legăm de această iniţiativă”.

Serghei Lapenkov, unul dintre cei trei jurnalişti fondatori, a fost şi mai direct. „Necazul este că puţini îşi dau seama că în acest război de ambele părţi au fost aruncaţi strănepoţii a ceea ce numim acum Regimentul Nemuritorului. Ei bine, cred că străbunicii noştri s-ar fi putut blestema pentru ceea ce se întâmplă.” Dar acum e prea târziu. Mesajul a căzut în urechi surde şi nu putea fi altfel. TV2 era împotriva războiului. La începutul lunii martie, postul a fost închis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici