Părinţii cer mărirea stimulentului dat pentru începerea muncii înainte să împlineasca copilul 2 ani

Aproximativ 20.000 de părinţi primesc stimulentul acordat pentru întoarcerea la lucru înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, existând solicitări tot mai multe pentru majorarea acestei prestaţii, informează, marţi, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

14 afișări

Potrivit MMFPS, Programul de Guvernare prevede reanalizarea sistemului de prestaţii sociale, inclusiv acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, astfel încât să răspundă solicitărilor existente, dar mai ales nevoilor reale ale populaţiei.

"Modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 148/2005 este prevăzută ca prioritate în Programul Legislativ şi deja avem propuneri formulate din partea beneficiarilor, a instituţiilor cu atribuţii în domeniu şi a societăţii civile", se arată în comunicat.

Unul din aspectele vizate de modificările legislative asupra OUG 148/2006 se referă, potrivit MMFPS, la acordarea stimulentului lunar în situaţia în care părintele se întoace la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani sau dacă părintele care îndeplineşte condiţiile de acordare a indemnizaţiei optează de la bun început pentru acordarea acestui stimulent.

"În această situaţie se află aproximativ 20.000 de părinţi şi există solicitări din ce în ce mai multe pentru majorarea acestei prestaţii, astfel încât să fie un sprijin real pentru cei care se reîntorc la activitatea profesională. Din evaluările efectuate, a rezultat că pentru acest stimulent trebuie stabilit un nivel acceptabil care să poată acoperi dacă nu integral, cel puţin o parte din costurile serviciilor de îngrijire a copilului pe timpul zilei, fapt pentru care s-a emis ipoteza unei sume reprezentând 30 la sută din valoarea indemnizaţei, dar nu mai puţin de 600 lei", se mai arată în comunicat.

Potrivit MMFPS, necesitatea majorării acestui stimulent rezidă şi în faptul că, în situaţia economică existentă, un concediu prelungit poate avea consecinţe negative asupra locului de muncă al părinţilor şi, implicit, lipsa unor resurse financiare care să asigure creşterea şi îngrijirea corespunzătoare a copilului după împlinirea vârstei de 2 ani.

Această propunere a fost discutată şi la întâlnirea de lucru de la Sinaia dintre directorii Direcţiilor Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului şi reprezentanţi ai MMFPS.

"Actul normativ de modificare este în lucru şi va fi pus în discuţie pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi în cadrul dezbaterilor publice ce vor fi organizate în cel mai scurt timp. Cât priveşte remunerarea bunicilor pentru a avea grijă de proprii nepoţi, menţionăm că stimulentul nu se acordă pentru o destinaţie anume, părinţii putând utiliza această sumă cum doresc: plata servciilor de creşă, bonă, bunici etc", se mai arată în comunicat.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Mariana Nedelcu, a declarat, luni, la întâlnirea organizată de ANPDC cu direcţiile judeţene, că în minister se lucrează la un proiect de act normativ prin care, durata concediului pentru creşterea copilului să fie redusă de la doi ani la un an şi jumătate.

Secretarul de stat a explicat că măsura are în vedere încurajarea femeilor de a se întoarce mai repede la muncă.

Mariana Nedelcu a mai spus că proiectul de act normativ prevede că mamele care vor decide să se întoarcă mai repede la muncă ar putea primi 30 la sută din salariul primit pentru creşterea copilului, dar nu mai puţin de 600 lei.

Totodată, prin legea serviciilor pe timp de zi, finalizată de ANPDC, femeile care vor dori să se întoarcă la muncă vor putea apela la serviciile unei bone. De asemenea, ea a mai spus că se ia în calcul şi posibilitatea remunerării bunicilor în cazul în care aceştia se vor ocupa de creşterea copilului, fără a preciza însă cine îi va plăti pe aceştia.

Secretarul de stat a susţinut că, în minister, a început să se lucreze şi referitor la o lege privind acordarea indemnizaţiei pentru tripleţi.

Marţi, ministrul Muncii, Marian Sârbu a dezminţit că ar exista un proiect privind reducerea concediului de creştere a copilului şi a declarat că există propuneri ale unor organizaţii nonguvernamentale referitor la transferarea unei părţi din indemnizaţia de creştere a copilului în fondul de salarii pentru bone.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a precizat că propunerea organizaţiilor nonguvernamentale este, deocamdată, la nivel de discuţie, neexistând un proiect în acest sens.

Totodată, el a susţinut că nu există un proiect privind reducerea concediului de creştere a copilului de la doi ani la un an şi jumătate.

În aprilie 1997, Guvernul a adoptat legea privind plata concediului pentru îngrijirea copiilor în vîrstă de pînă la doi ani, respectiv trei ani în cazul celor cu handicap. Până în 1997, în baza unei legi din regimul comunist, mamele puteau lipsi de la serviciu pentru îngrijirea copiilor doar până în patru luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici