Părinţii nu-şi duc copiii la dentist. Procent este în creştere, în ultimii patru ani

O treime (33,7%) dintre părinţi nu au fost vreodată cu copiii la stomatolog, în creştere cu 5% faţă de anul trecut, fiind cel mai mare procent înregistrat în ultimii patru ani, potrivit celui mai recent studiu de piaţă anual Kantar, reprezentativ pentru piaţa de stomatologie.

217 afișări
Imaginea articolului Părinţii nu-şi duc copiii la dentist. Procent este în creştere, în ultimii patru ani

Părinţii nu-şi duc copiii la dentist. Procent este în creştere, în ultimii patru ani

„Rezultatele analizei din acest an relevă cifre îngrijorătoare, în special în privinţa copiilor pe care vedem că de la an la an tot mai mulţi părinţi nu îi aduc la dentist, majoritatea din cauza lipsei banilor, deşi conform Legii 95/2006, copiii sunt asiguraţi gratuit în sistemul sanitar românesc. Este timpul să ne unim - medici, autorităţi, părinţi - şi să găsim împreună o soluţie pentru această epidemie de probleme dentare netratate. Studiile ne arată că neglijarea sănătăţii dentare de la o vârstă fragedă are efecte devastatoare pentru sănătatea generală şi aduce probleme de creştere”, declară Dr.Ionuţ Leahu, CEO şi fondator Clinicile Dentare Dr. Leahu, companiacare a comandat studiul.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au declarat că în 2020, din totalul cheltuielilor pentru asistenţa medicală din România, din fondul unic de asigurări sociale de sănătate, medicina dentară a reprezentat doar 0,33%, ramură pe care au numit-o “Cenuşăreasa asistenţei medicale”. Subfinanţarea cronică a sistemului de sănătate dentară se vede şi în clasamentele europene: România este pe ultimul loc în Europa la incidenţa cariilor dentare, care afectează 99% din populaţie. Paradoxal, rezultatele studiului arată că un sfert dintre români nu consideră că au afecţiuni stomatologice, în timp ce acelaşi studiu indică o creştere semnificativă a românilor care au venit anul acesta la dentist cu probleme acute, abcese şi infecţii. În topul afecţiunilor din cauza cărora pacienţii s-au programat la stomatolog anul trecut, rămân cariile, tartrul şi îngălbenirea dinţilor, iar solicitarea radiografiilor a crescut ca procent în 2021 (peste 40%).

Jumătate dintre români declară, în continuare, că nu au fost niciodată la medicul dentist, iar cei care se duc investesc 2000 de lei pe an pentru vizitele stomatologice, cu 17% mai mult decât anul trecut. 7.5% dintre cei care au accesat serviciile au ajuns o dată pe lună sau mai des. Pentru următoarele 12 luni, jumătate dintre români îşi declară intenţia de a accesa serviciile stomatologice.

În continuare, într-un procent covârşitor, românii îşi aleg medicul dentist pe criteriul încrederii (85%), următorii factori de decizie fiind recomandarea (63%) şi tarifele avantajoase (56%). Pacienţii au amintit ca motive prioritare pentru vizitele la medicul stomatolog în 2021 consultaţia (60%), tratarea cariilor (53%), radiografia (43%, în creştere cu 9 procente faţă de anul anterior), detartrajul (34%), tratarea infecţiilor (25% - în creştere cu 7% anual) şi extracţiile dentare (25%). Evoluţia pe zona de estetică dentară a fost ascendentă, gradul de solicitare a albirii profesionale a crescut cu trei puncte procentuale, iar a coroanelor dentare cu două.

„Vorbim încontinuu despre prevenţie la nivelul industriei, însă se resimte nevoia acută a unui plan naţional în acest sens. Indiferent câte resurse investim la nivel privat în educaţie, informare şi pregătirea profesională a medicilor, nu putem acoperi golurile lăsate de faptul că Statul a abandonat pacientul de stomatologie. Sănătatea generală începe cu dinţii, imunitatea e influenţată semnificativ de accesul la aceste servicii, care e determinat de susţinerea autorităţilor publice. Până atunci, nu putem decât să le reamintim pacienţilor că igiena e critică, că nivelul de sănătate dentară se stabileşte printr-un consult la medic şi prin radiografie, nu prin autodiagnosticare şi că solicitarea celei de-a doua opinii, şi în acest domeniu, nu mai e doar o recomandare”, adaugă Dr.Ionuţ Leahu.

Rezultatele analizei Kantar mai arată că motivele principale pentru care românii nu se programează la medicul dentist sunt autodiagnosticarea – prin care se identifică o lipsă a problemelor stomatologice (69%) - dar şi lipsa resurselor (35% - bani; 20% - timp). Scade, în schimb, procentul celor care se tem de stomatolog.

Studiul Kantar a fost realizat în luna ianuarie 2022, la nivel naţional, pe un eşantion de 1000 de persoane (56% mediul urban, 44% mediul rural, în procente egale din punct de vedere al categoriilor de vârstă şi sex) şi prezintă comportamentul pacientului român în ultimul an, fiind barometrul care surprinde schimbările în privinţa accesării serviciilor stomatologice în al doilea an de pandemie.

Piaţa locală de stomatologie a depăşit valoarea de 2,33 miliarde de lei în 2020 (venituri cumulate ale celor aproximativ 6400 de companii active analizate de Coface România).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
stomatologie,
studiu,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici