Patronul unei firme a vrut să scoată din ţară peste 100 de kilograme de heroină

Patronul unei firme de transport a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de firma acestuia şi alte două persoane, pentru că a vrut să scoată din ţară peste 100 de kilograme de heroină, în valoare de aproape două milioane de euro, transportul fiind reţinut, în 2008, la vama Petea.

1128 afișări
Imaginea articolului Patronul unei firme a vrut să scoată din ţară peste 100 de kilograme de heroină

Patronul unei firme a vrut să scoată din ţară peste 100 de kilograme de heroină (Imagine: DIICOT)

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală i-au trimis în judecată miercuri pe Vasile Cojan, Alexa Marius Marcel Dănilă şi Marian Toma, pe care îi acuză de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic ilicit de droguri de mare risc şi tentativă la infracţiunea de trafic ilicit internaţional de droguri de mare risc.

De asemenea, în acest dosar va fi judecată şi societatea Trans Cojan Com SRL, al cărei administrator este Vasile Cojan.

Potrivit rechizitoriului prin care cei trei au fost deferiţi justiţiei, în cursul anului 2008, Vasile Cojan, profitând de calitatea sa de administrator al Trans Cojan Com, societate specializată în transport naţional şi internaţional de mărfuri, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit Alexa Marius Marcel Dănilă şi Marian Toma, angajaţi ai aceleiaşi firme, în scopul transportării unei importante cantităţi de heroină din România spre Franţa.

Procurorii au stabilit că în noaptea de 5 spre 6 mai 2008, urmând dispoziţiile primite de la Vasile Cojan, ceilalţi doi inculpaţi s-au ocupat de încărcarea şi disimularea cantităţii de 106,5 kilograme de heroină în semiremorca ataşată unui autotren, ambele aparţinând societăţii Trans Cojan Com.

"Aceste droguri au fost introduse în şase sacoşe de rafie de mari dimensiuni, în care se aflau, în total, 216 pachete paralelipipedice cu o greutate netă de 106,50 kilograme heroină, ce au fost ascunse între cutiile cu obiecte de mobilier ce reprezenta marfa licită ce urma să fie exportată în Franţa prin intermediul inculpatei SC Trans Cojan Com SRL, acest transport de marfă, cu o valoare mult inferioară celei a cantităţii de 106,5 kilograme heroină, având scopul de a distrage atenţia autorităţilor de la drogurile ascunse în autovehicul", se arată într-un comuncat al DIICOT.

Drogurile au fost descoperite în 8 mai 2008, în maşina în care fuseseră încărcate, condusă de Marian Toma, în momentul în care acesta intenţiona să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

Anchetatorii au stabilit că valoarea celor peste 106 kilograme de heroină este de aproximativ două milioane de euro, menţionând că preţul acesteia, vândută en-detail, este mult mai mare.

" Un element de noutate îl constituie inculparea şi trimiterea în judecată a unei persoane juridice, respectiv a SC Trans Cojan Com SRL, pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi pentru implicarea sa în traficul ilicit de droguri", au precizat procurorii DIICOT.

În această cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii pe bunurile societăţii de transport, în vederea garantării măsurii de siguranţă a confiscării speciale - autocamionul folosit la disimularea şi transportul drogurilor -, precum şi a amenzii penale aplicabile acestei societăţi, cuantumul său maxim fiind de 900.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici