Patru persoane, între care un primar din Harghita, trimise în judecată pentru fraudă cu fonduri UE

Patru persoane, între care un primar din judeţul Harghita, au fost trimise în judecată de procurorii DNA - Serviciul Teritorial Târgu Mureş, pentru fraudarea bugetului comunităţii europene şi al celui de stat cu aproape 150.000 de euro, în perioada 2008-2012.

1127 afișări
Imaginea articolului Patru persoane, între care un primar din Harghita, trimise în judecată pentru fraudă cu fonduri UE

Patru persoane, între care un primar din Harghita, trimise în judecată pentru fraudă cu fonduri UE (Imagine: Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de DNA, primarul comunei harghitene Corbu, Nicuşor Drugă, a fost trimis în judecată de procurorii DNA - Serviciul teritorial Târgu Mureş sub acuzaţia de complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals intelectual.

Alături de acesta, au mai fost trimişi în judecată Ghiorghe Ţepeluş - viceprimar al comunei Corbu, la data comiterii faptelor, Emil Cozan - preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca şi Silviu Labonţ-Pop - reprezentant legal al asociaţiei.

De asemenea, procurorii au dispus trimiterea în judecată a Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca.

Fostul viceprimar Ghiorghe Ţepeluş este acuzat de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, dar şi de înşelăciune, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, instigare la infracţiunea de fals intelectual şi fals intelectual.

Asociaţiei Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca şi reprezentanţilor acesteia li se impută folosirea sau prezentarea de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete care au ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general consolidat al comunităţii europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi săvârşirea infracţiunii de înşelăciune.

În rechizitoriu, procurorii anticorupţie susţin că, în perioada 2008 - 2012, Ghiorghe Ţepeluş, Silviu Labonţ-Pop şi Emil Cozan au depus la APIA - Centrul Judeţean Harghita, în numele asociaţiei, cinci cereri de acordare de plăţi pentru schemele de sprijin pe suprafaţă, aferente anilor agricoli respectivi, solicitând aceste sume pe baza unor înscrisuri false şi inexacte (adeverinţe, contracte de arendă) şi declarând că asociaţia are în exploatare suprafeţe de păşune aparţinând Primăriei Corbu mult mai mari decât cele arendate în realitate.

"În susţinerea cererilor, inculpaţii au prezentat mai multe adeverinţe emise de Primăria comunei Corbu, în care angajaţi ai primăriei au consemnat în mod nereal, la cererea inculpatului Ghiorghe Ţepeluş, că asociaţia deţine teren în arendă, deşi nu avea deschis rol agricol sau arendase o suprafaţă mai mică decât cea pentru care asociaţia a solicitat sumele de bani. Aceste adeverinţe au fost semnate şi de Nicuşor Drugă, în calitate de primar al comunei Corbu. În plus, Nicuşor Drugă a semnat şi contracte de arendă între asociaţie şi primărie, fără să verifice dacă asociaţia îndeplineşte condiţiile legale pentru a arenda terenurile respective. În acest demers, Ghiorghe Ţepeluş a reprezentat interesele asociaţiei, deşi avea şi calitatea de viceprimar al comunei Corbu, judeţul Harghita", arată procurorii DNA.

Potrivit acestora, asociaţia a obţinut pe nedrept suma totală de 612.423,03 lei (echivalentul a aproximativ 147.928 de euro), reprezentând fonduri europene şi fonduri de la bugetul de stat, iar APIA - Centrul Judeţean Harghita s-a constituit parte civilă în procesul penal cu această sumă.

"În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Silviu Labonţ-Pop, Ghiorghe Ţepeluş, Emil Cozan, Nicuşor Drugă şi Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Văleanca. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Topliţa", se precizează în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici