Păun: Migraţia romilor în UE a afectat imaginea României

Preşedintele Comisiei pentru drepturile omului din Cameră, Nicolae Păun, a declarat, joi, că migraţia romilor în UE a afectat imaginea României, menţionând că el a atras atenţia, în urmă cu 15 ani, că situaţia minorităţii romilor în spaţiul european o să devină "o bombă cu efect întârziat".

156 afișări
Imaginea articolului Păun: Migraţia romilor în  UE a afectat imaginea României

Păun: Migraţia romilor în UE a afectat imaginea României (Imagine: Mircea Roşca/Mediafax Foto)

"Clasa politică de după 1990 a lăsat pe tânjală situaţia romilor. Eu am atras atenţia din 1994-1995 că, în 10 ani, minoritatea romă în spaţiul european tinde să devină un fel de bombă cu efect întârziat. Suntem în 2010, când se confirmă că am avut dreptate că romii au devenit în spaţiul european o bombă cu efect întârziat. Şi, acum, nu mai ştim cum să o dezamorsăm", a precizat Păun, după ce a participat la un seminar organizat la Palatul Parlamentului, pe tema migraţiei romilor.

Nicolae Păun a spus că Franţa "are o mare problemă în ceea ce priveşte romii din acestă ţară şi în special de la Paris".

"Eu am fost de două ori la Paris şi nu am văzut că sunt lucruri atât de excentrice. Ambasada Franţei are un oficiu de reinserţie a romilor pe teritoriul României, de retrimitere către casă. Oferă şi nişte bani pentru anumite ocupaţii să facă ceva acasă. E puţin. Ei s-au obişnuit în zonele Parisului şi limitrofe să câştige nişte bani. Le dau undeva la 500-600 de euro să se întoarcă acasă. (...) Pe de altă parte, nu spun că nu au dreptate francezii, au dreptate", a precizat pentru MEDIAFAX, Nicolae Păun.

El a spus că este deranjat cel mai mult faptul că "nu există o gândire europeană" în privinţa romilor. "Ceea ce mă deranjează pe mine cel mai mult este faptul că nu există nicio gândire europeană, e un fel de a arunca găina moartă în curtea vecinului", a precizat Păun.

El a mai spus că este preocupat de reuniunea din toamnă a Comisiei Europene, la care se va vota bugetul pentru perioada următoare şi când "se întrevede şi un buget separat" pentru rezolvarea problemelor romilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici