PDL şi PPDD cer anchetă privind banii pentru sediul Primăriei. Cererea, ultima pe lista Camerei

Grupurile parlamentare PDL şi PPDD au cerut, luni, constituirea unei comisii de anchetă privind modul în care au fost cheltuiţi banii de Primăria Capitalei pentru închirierea sediului, iar conducerea Camerei a decis trecerea solicitării pe ultimul loc al ordinii de zi a plenului.

104 afișări
Imaginea articolului PDL şi PPDD cer anchetă privind banii pentru sediul Primăriei. Cererea, ultima pe lista Camerei

PDL şi PPDD cer anchetă privind banii pentru sediul Primăriei. Cererea, ultima pe lista Camerei (Imagine: Shutterstock)

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat că deputaţii PDL şi PPDD au solicitat înfiinţarea comisiei de anchetă privind banii cheltuiţi de Primăria Capitalei pentru închirerea imobilului în care funcţionează şi pentru reparaţiile clădirii.

"Iniţial, s-a refuzat în Biroul permanent, după care, citind Regulamentul, în mod clar este obligatoriu introducerea în plenul Camerei. S-a pus pe ultimul punct, dar noi vom cere modificarea ordinii de zi", a spus Toader.

Secretarul Camerei Nicolae Mircovici a precizat că solicitarea PDL privind constituirea unei comisii de anchetă a fost considerată în Biroul Permanent "inoportună" deoarece obiectul ei este exclusiv de competenţa Curţii de Conturi, dar s-a decis trecerea ei pe ultimul punct al ordinii de zi.

"Solicitarea din partea Grupului parlamentar PDL privind instituirea unei Comisii de anchetă s-a considerat inoportună. În urma unor discuţii care au avut loc (...) obiectul unei astfel de discuţii este exclusiv al Curţii de Conturi, nu al Parlamentului şi nu ne putem face de râs şi atunci până la urmă s-a acceptat ideea să fie trecută pe ultimul punct la ordinea de zi, după ce toate problemele Parlamentului vor fi rezolvate, care au rămas în suspensie, inclusiv din perioada mandatului anterior, va ajunge să se discute şi o astfel de problemă", a spus Mircovici, după şedinţa Biroului Permanent.

Consilierii PDL au cerut colegilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să nu voteze pentru prelungirea contractului de închiriere al actualului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), după ce s-ar fi plătit 11 milioane euro, fără să fie încheiat un contract de leasing.

"Cu mai bine de trei ani în urmă fostul Consiliu General al Municipiului Bucureşti, după mai multe respingeri, a aprobat mutarea într-un nou sediu pe perioada consolidării clădirii PMB cu condiţia încheierii unui contract de leasing financiar", a declarat consilierul PDL Mircea Raicu, la un protest al consilierilor PDL, în faţa primăriei, înaintea şedinţei de îndată de luni a CGMB pentru prelungirea contractului de închiriere a sediului municipalităţii.

Potrivit consilierilor PDL din CGMB, urmarea a faptului că primarul general Sorin Oprescu nu a pus în aplicare hotărârea CGMB din 2009, mai mult de 11 milioane de euro au fost plătiţi fără ca actuala clădire în care primăria îşi desfăşoară activitatea să intre în patrimoniul municipalităţii.

"După ce 11 milioane de euro, mult peste valoarea clădirii, au intrat deja în nişte buzunare, constatăm că primarul nu a pus în aplicare hotărârea Consiliului General. Ceea ce constituie infracţiune. (...) Pentru că este hoţie din bani publici, consilierii generali PDL nu vor fi părtaşi la această hoţie. (...) Singurul care a câştigat şi câştigă este proprietarul clădirii", a mai declarat Mircea Raicu la protestul la care au participat cei şapte consilieri generali din PDL şi câţiva susţinători ai acestui partid.

Totodată, consilierii PDL le-au cerut colegilor lor din CGMB să nu valideze prin votul lor nerespectarea de către primarul general a unei hotărâri a Consiliului General.

Primarul general Sorin Oprescu a convocat, luni, la ora 13.00, şedinţa de îndată a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pe ordinea de zi fiind un singur proiect de hotărâre, respectiv cel privind prelungirea contractului de închiriere din 11 decembrie 2009, pentru imobilul din Splaiul Independenţei nr. 291-293, actual sediu al municipalităţii.

Consilierii generali ai PDL au anunţat că ies în stradă să protesteze pentru că "30 de milioane de euro din banul public sunt risipite pe sediile de lux inexistente ale Primariei Capitalei, expresie a corupţiei lui Sorin Oprescu".

În şedinţa din 28 noiembrie, consilierii generali ai Capitalei au scos de pe ordinea de zi proiectul de hotărâre privind aprobarea prelungirii contractului de închiriere pentru actualul sediu al municipalităţii.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, declara atunci că PDL şi PPDD vor solicita constituirea unei comisii parlamentare de anchetă care să verifice modul în care sunt gestionaţi toţi banii din Primăria Capitalei, acuzându-l pe primarul general că face "jaf" din banul public.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici