- Home
- Social
- (20.12.2020, 16:46)
- Gelu Chetrăruc
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Facem România Bine
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Pe 20 Decembrie 1989, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism. Sirenele au marcat momentul în Piaţa Victoriei
- Pe 20 Decembrie ’89, Timişoara devenea primul oraş liber de comunism
- La ora 12:00, în Piaţa Victoriei, au sunat sirenele, pentru a marca acest moment
- La Revoluţia din 1989 au fost 5.255 de victime : 1.166 de morţi şi 4.089 de răniţi
348 afișări
Astăzi se împlinesc 31 de ani, de când Timişoara a câştigat libertatea. 20 decembrie ‘89 este unul dintre reperele istoriei recente. Iată cum au marcat autorităţile din Timişoara acest moment.
Costel Balint este unul dintre cei care s-au opus sistemului comunist. A ieşit în stradă şi a plătit pentru asta. A fost arestat, dar eliberat chiar în ziua de 20 decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BBC renunță la TikTok pe telefoanele mobile ale companiei. De ce a luat această decizie
-
Cutremur cu magnitudinea 4,9 în judeţul Gorj
-
Administraţia SUA urmăreşte întâlnirea lui Putin cu Xi Jinping şi nu vrea armistiţiu în Ucraina
-
Războiul din Ucraina, anul 2, ziua 25. Xi Jinping se întâlneşte cu Vladimir Putin la Moscova / Discuţii faţă în faţă şi cină de lucru / Lituania: Xi se întâlneşte cu un criminal de război / Putin cere prietenia ţărilor africane: ce promisiuni le-a făcut / UE oferă Ucrainei un milion de gloanţe
„Parcă s-a rupt ceva în mine. În sensul bun al cuvântului. Am început să... o speranţă nemaipomenită, în care eu am crezut. Nu numai eu. Toată Timişoara a crezut. Oamenii erau atât de entuziasmaţi că erau în stare să-şi dea şi cămaşa de pe ei. Era elanul ăla extraordinar. Nu veselie, că nu erai la o petrecere”, povesteşte el.
Era momentul pe care l-a visat ani la rând. Şi el, şi ceilalţi români care au pus libertatea mai presus de orice şi au câştigat.
„Am simţit că Armata a fost alături de noi. Am simţit că ceea ce ne-am propus cu toţii...am avut convingerea că se va înfăptui. De aceea spun că a fost o bucurie nespus de mare, pentru noi toţi”, spune Virgil Hosu, revoluţionar.
O bucurie atât de mare nu mai trăiseră până atunci. A fost ceva unic şi plin de emoţie.
Pe 20 decembrie 1989, peste o sută de mii de timişoreni, adunaţi în Piaţa Victoriei, s-au aşezat în genunchi, cu faţa spre Catedrală şi au rostit „Tatăl Nostru”. Erau în sfârşit liberi. După 31 de ani, Piaţa Victoriei a fost aproape goală. Din cauza pandemiei evenimentele au fost restrânse, dar Costel Balint este de părere că şi noi am început să uităm.
„Din păcate, după 31 de ani, se cunoaşte foarte puţin despre ceea ce s-a întâmplat la Timişoara. Nici şcoala nu pregăteşte viitoarea generaţie cu o carte de istorie adevărată.”
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.




PROSPORT.RO

GANDUL.RO


ULTIMA ORǍ
vezi mai multe