Pedeapsa primită de un internaut din Maroc pentru că l-a insultat pe rege

Un internaut a fost condamnat, luni, la trei ani de închisoare, pentru ofensă adusă regelui, în urma unor postări pe reţelele de socializare din 2020 care criticau normalizarea relaţiilor dintre Maroc şi Israel.

314 afișări
Imaginea articolului Pedeapsa primită de un internaut din Maroc pentru că l-a insultat pe rege

Pedeapsa primită de un internaut din Maroc pentru că l-a insultat pe rege

Saïd Boukioud, născut în 1975, a fost condamnat în august la o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru ofensă adusă monarhiei în legătură cu postările de pe Facebook, care au fost între timp eliminate de pe platformă.

Luni, Curtea de Apel din Casablanca a recalificat acuzaţiile ca fiind un delict împotriva regelui şi a redus pedeapsa la trei ani de închisoare, a declarat pentru AFP avocatul său, El Hassan Essouni.

Conform Constituţiei, politica externă a Marocului este prerogativa monarhului, în acest caz Mohammed al VI-lea.

Boukioud "nu a avut niciodată intenţia" de a-l jigni pe rege, dar "a vrut să atragă atenţia asupra faptului că normalizarea nu este bună pentru marocani, pentru cauza palestiniană sau pentru oricine altcineva", a declarat avocatul său pentru AFP.

Avocatul său a calificat noua sentinţă drept "excesivă" şi a declarat că intenţionează să facă apel la Curtea Supremă.

În august, Asociaţia marocană pentru drepturile omului (AMDH) a raportat că în decurs de doi ani a înregistrat "zeci de proceduri judiciare" în urma unor postări care criticau autorităţile pe reţelele de socializare. Această decizie judiciară intervine în contextul războiului din Fâşia Gaza dintre Hamas şi Israel, care a dat un nou impuls, în ultimele săptămâni, mobilizării pro-palestiniene în Maroc.

Duminică, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Casablanca pentru a cere suspendarea relaţiilor bilaterale şi o încetare permanentă a focului în Gaza, în ciuda faptului că un armistiţiu a intrat în vigoare vineri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
internaut,
condamnare,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici