Pelerinajul de Sf. Dimitrie, anulat. Reacţia Bisericii ortodoxe, după ce premierul ceruse înţelegere: Excesiv dispreţ faţă de realitate

„Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”, susţine Patriarhia Română, după anularea pelerinajului de Sfântul Dimitrie din Capitală.

3285 afișări
Imaginea articolului Pelerinajul de Sf. Dimitrie, anulat. Reacţia Bisericii ortodoxe, după ce premierul ceruse înţelegere: Excesiv dispreţ faţă de realitate

Pelerinajul de Sf. Dimitre, anulat. Reacţia Bisericii ortodoxe: Excesiv dispreţ faţă de realitate

„Exerciţiile negative de imaginaţie la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioşi (declaraţi aprioric suspecţi), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităţilor) şi la importanţa prezenţei şi manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare. Lipsa dialogului interinstituţional, a cooptării în reflecţia asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie şi temporară, a unor libertăţi fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experţi în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului şi sănătăţii publice, denunţă un excesiv superior dispreţ faţă de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând şi cu orice consecinţe modificată. Organismul comunitar funcţionează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ şi dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca şi pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum”, au transmis reprezentanţii Patriarhiei Române.

Conform acestora, „Aroganţa, autarhismul decizional şi solipsismul moral nu au onorat şi nu vor onora niciodată pe nimeni”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, menţionează că pelerinajul organizat riguros, în condiţii excepţionale de respectare a unor reguli aplicate drastic şi a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancţionată oricând de autorităţi, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertăţii religioase responsabile, ci, în actualul context, şi o formă benefică de încredere şi de respect faţă de majoritatea oamenilor cuminţi şi credincioşi ai acestei ţări.

Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, nu va avea loc, pentru că riscul de infectare cu Covid-19 este foarte mare, a anunţat premierul Ludovic Orban. Şeful Guvernului a spus că speră să găsească înţelegere şi la reprezentanţii Bisericii.

"Sunt un om credincios, sunt un om care respect Biserica, întotdeauna am fost alături de proiectele Bisercii. Pe de altă parte, riscul este foarte mare. Să ne gândim la următorul aspect, foarte mulţi dintre credincioşii care participă la aceste sărbători religioase, la aceste pelerinaje, sunt oameni în vârstă care sunt expuşi unor riscuri foarte mari.

Noi ştim cum funcţionează. În parohii se organizează deplasări cu autocarul, cu microbuzul, în nişte condiţii pe care nu le putem controla. Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi, este foarte greu de asigurat condiţiile de distanţare fizică şi de protejare a sănătăţii, cum sunt anumite lucruri care se desfăşoară, care pot pune în pericol viaţa credincioşilor. Eu sunt convins că şi în Biserica Ortodoxă există înţelegere pentru această decizie a noastră şi îi rog pe credincioşi să înţeleagă că nu am făcut-o decât pentru a proteja sănătatea.", a explicat Orban, la sediul PNL.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici