Pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să aleagă pensia sau salariul, până la 9 decembrie

Pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să opteze, până în 9 decembrie, între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie sau să precizeze, dacă iau şi alte pensii decât cea din sistemul public, pe care dintre ele o menţin în plată.

250 afișări
Imaginea articolului Pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să aleagă pensia sau salariul, până la 9 decembrie

Pensionarii care sunt şi bugetari trebuie să aleagă pensia sau salariul, până la 9 decembrie (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a elaborat instrucţiunile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale, care prevăd că pensionarii care au şi venituri salariale de la stat trebuie să opteze în scris pentru menţinerea în plată a pensiei sau a salariului dacă pensia netă are un cuantum mai mare decât salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 1.693 de lei în 2009.

Reglementările cuprinse în Capitolul IV din Legea nr. 329/2009 vizează pensionarii care realizează venituri salariale sau, după caz, asimilate salariilor, din exercitarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau în baza actului de numire, la autorităţile şi instituţiile publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, regiile autonome, societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o entitate administrativ - teritorială.

Beneficiarii dreptului la pensie sunt pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aparţinând sistemelor neintegrate sistemului public (cei proveniţi din cadrele militare şi funcţionarii publici cu statut special din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cei din sistemul de asigurări sociale al avocaţilor sau pensionarii sistemelor proprii de asigurări sociale ale cultelor recunoscute de lege) şi beneficiarii pensiilor de serviciu, stabilite prin legi speciale sau statute profesionale.

MMFPS precizezaă că persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai în situaţia în care pensia netă are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, care în 2009 este de 1.693 de lei.

"Pentru pensionarii care încasează pensie atât din sistemul public de pensii, cât şi din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, după caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are în vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor. În situaţia în care din cumularea pensiilor nete rezultă un cuantum mai mare decât nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate numai cu una din pensii, al cărei cuantum se situează sub nivelul salariului mediu brut, la alegere", precizează MMFPS.

Astfel, până la data de 9 decembrie, pensionarii care sunt într-o astfel de situaţie sunt obligaţi să-şi exprime în scris opţiunea între suspendarea plăţii pensiei şi încetarea raporturilor de muncă, de serviciu sau a actului de numire în funcţie sau să precizeze opţiunea cu privire la menţinerea în plată a uneia dintre pensiile faţă de cuantumul căreia este permis cumulul.

Documentele, care trebuie depuse la angajator sau la Casa Teritorială de Pensii, vor putea fi descărcate de pe site-ul MMFPS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici