Percheziţii DIICOT la persoane care ar fi delapidat SIF Banat şi SIF Muntenia

Procurori DIICOT fac 31 de percheziţii în Bucureşti, Ilfov şi Arad, la 25 de persoane suspectate că ar fi delapidat patrimoniul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), de unde au transferat bani prin intermediul unor offshore-uri, dar şi că s-ar fi implicat în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital.

5691 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DIICOT la persoane care ar fi delapidat SIF Banat şi SIF Muntenia

Percheziţii DIICOT la persoane care ar fi delapidat SIF Banat şi SIF Muntenia (Imagine: Alexandru Solomon/Mediafax Foto)

Într-un comunicat de presă transmis luni dimineaţă, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) precizează că procurori de la Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Criminalităţii Organizate, au făcut 31 de percheziţii în Capitală şi în judeţele Ilfov şi Arad, pentru destructurarea unei grupări specializate în infracţiuni de manipulare a pieţei de capital, delapidare şi spălare de bani.

Conform sursei citate, în perioada 2012-2014, membrii grupării au constituit un grup infracţional care urmărea obţinerea de sume de bani de la SIF Banat Crişana SA şi SIF Muntenia SA Bucuresti, prin delapidarea acestora (în modalitatea însuşirii/traficării). Ulterior, banii au fost transferaţi prin intermediul mai multor offshore-uri, controlate tot de către membrii grupului în mod direct sau prin persoane interpuse, în vederea reciclării, pentru a ascunde provenienţa acestora.

”În acest scop, aceştia au folosit persoane juridice nerezidente, precum şi persoane juridice de naţionalitate română, la care asociaţi au fost avocaţi care au deţinut pentru aceştia acţiunile SIF 1, asigurându-le sustragerea de la o eventuală decizie de concertare în condiţiile art. 2861 din Legea 297/2004, precum şi disimularea originii ilicite a sumelor de bani, obţinute prin delapidare”, arată procurorii DIICOT.

De asemenea, există suspiciuni că membrii grupării s-au implicat şi în operaţiuni de manipulare a pieţei de capital, prin realizarea mai multor tranzacţii în datele de 12, 13 şi 16 septembrie 2013, în cadrul Bursei de Valori Bucureşti.

Anchetatorii spun că mecanismele bursiere au fost grav afectate, întrucât operaţiunile au vizat majorarea artificială a preţului acţiunilor SIF Banat - Crişana SA până la un nivel semnificativ mai mare decât cel de pe piaţa principală, dând astfel semnale false cu privire la cererea şi preţul instrumentelor financiare, pentru ca, după operaţiunile de pe piaţa "deal", preţul acţiunilor în cauză să revină la nivelurile iniţiale.

Beneficiarii acestor operaţiuni au fost liderii grupării, care şi-au consolidat poziţia în interiorul SIF Banat Crişana SA, prin deţinerile directe/indirecte peste limita impusă de art. 2861 din Legea 297/2004.

În urma percheziţiilor, la sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi aduse pentru audieri 25 de persoane.

În şedinţa de 13 septembrie 2013 (vineri) acţiunile SIF Banat-Crişana au sărit cu peste 12% chiar în ultimele secunde de tranzacţionare, pe cel mai mare rulaj din şase luni. În cea mai mare parte a şedinţei acţiunile SIF Banat-Crişana au fost pe creştere uşoară, iar volumele au fost reduse.

În total, în şedinţa respectivă au fost realizate 316 operaţiuni cu acţiunile SIF Banat-Crişana, în valoare cumulată de 4,6 milioane lei. Volumul de titluri transferate reprezenta 0,78% din acţiunile SIF Banat-Crişana.

În următoarea şedinţă, din 16 septembrie 2013 (luni) acţiunile SIF Banat-Crişana au scăzut cu 5%, iar prin două deal-uri au fost transferate peste 6% din titlurile societăţii de investiţii financiare.

Cu puţin înainte de închiderea şedinţei, au fost realizate două deal-uri cu acţiuni reprezentând cumulat 6,27% din acţiunile SIF Banat-Crişana, pentru 45,4 milioane lei (10,2 milioane euro). Titlurile au fost transferate la 1,32 lei/acţiune, preţ cu 13,89% peste închiderea de vineri.

Având în vedere preţul la care au fost realizate deal-urile luni şi creşterea de la finalul şedinţei de vineri, este posibil ca evoluţia din şedinţa de vineri să fi fost determinată de unul dintre investitorii implicaţi în deal-uri. Astfel, unul dintre aceşti investitori ar fi ridicat cotaţia vineri, întrucât preţul era prea mic faţă de cel la care urmau să fie realizate deal-urile.

Preţul la care au fost efectuate deal-urile a fost cu 28% peste ultima cotaţie din şedinţa de joi, de 1,031 lei/unitate, iar pe piaţa tranzacţiilor negociate preţul nu poate varia mai mult cu 15% faţă de cotaţia anterioară din piaţa principală. Astfel, pentru a realiza deal-urile la 1,32 lei/acţiune, preţul din piaţa principală a fost ridicat vineri cu peste 12%, iar luni deal-urile au fost efectuate la un preţ cu aproape 14% peste cotaţia de vineri.

ASF a stabilit la începutul lunii martie a acestui an că Dragoş Bîlteanu - preşedinte al Consiliului şi director general al SIF Banat-Crişana, omul de afaceri libanez Najib El Lakis şi Romenergo, acţionează concertat şi deţin 11,72% din acţiunile SIF Banat-Crişana şi i-a obligat să vândă 6,72% din titluri, pentru a nu depăşi pragul de deţinere de 5% prevăzut de legislaţia pieţei de capital.

SIF Banat-Crişana a anunţat în luna octombrie că ASF a ridicat suspendarea unor drepturi de vot în cazul grupului format de Dragoş Bîlteanu, El Lakis Najib şi companiile Romenergo, Smalling şi Gardner (înregistrate în Cipru), prezumate că ar acţiona concertat.

Ali H. Lakis, fiului lui El Lakis Najib, a demisionat vineri din funcţia de membru neexecutiv în Consiliului de Administraţie al SIF Banat-Crişana.

Potrivit ASF, Ali H. Lakis ar fi fost implicat în acţiunea concertată de la SIF Banat-Crişana.

Astfel, societăţile cipriote Smalling Limited şi Gardner Limited au cumpărat acţiuni SIF Banat-Crişana cu bani împrumutaţi de la firma Cahuita Limited. Beneficiarul real al firmei Cahuita Lmited era la momentul respectiv Ali H. Lakis.

SIF Banat-Crişana controlează pachetul majoritar de actiuni la SAI Muntenia, societatea care administrează SIF Muntenia.

SIF Banat-Crişana este condusă de Dragoş Bîlteanu - preşedinte al Consiliului şi director general. Din Consiliul de Administraţie mai fac parte Ştefan Dumitru - vicepreşedinte, Ion Stancu, Adrian Petreanu, Valentin Chiser şi Najib El Lakis.

Conducerea executivă a SIF Banat-Crişana este asigurată tot de Bîlteanu, alături de Gabriela Grigore, director general adjunct - operaţiuni, şi de Teodora Sferdian, director general adjunct - dezvoltare.

La SIF Muntenia, Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor este condus de Marius Pantea - preşedinte şi de Andrei Diaconescu - vicepreşedinte. Din Consiliu fac parte şi Iulian Aursulesei, Gheorghe Bîlteanu, Sergiu Buşilă, Emil Cazan, Daniel Florian Miron, Adrian Victor Prodan, Petre Pavel Szel şi Vicenţiu Octavian Zorzolan.

SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia, este condusă de Gabriel Filimon - director general, Gheorghe Dănuţ Porumb - director şi Dănuţ Florin Buzatu - director.

Consiliul de Administraţie al SAI Muntenia este format din Gheorghe-Dănuţ Porumb – preşedinte al Consiliului de Administraţie, Dănuţ Florin Buzatu - vicepresedinte al Consiliului de Administraţie, Florica Trandafir - membru, Mariana Dinu - membru şi Sorin Florian Boldi - membru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici