Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi şi la o televiziune locală, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Mai multe documente au fost ridicate

Procurorii DNA Iaşi au făcut percheziţii, miercuri, la Bucureşti şi Iaşi, la Consiliul Judeţean, la asociaţia EuroNEST din Iaşi, la firme şi locuinţele unor persoane, într-un dosar vizând fraudarea de fonduri europene, legat de sistemul de management al deşeurilor şi achiziţia de autospeciale pentru ISU.

828 afișări
Imaginea articolului Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi şi la o televiziune locală, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene. Mai multe documente au fost ridicate

Percheziţii DNA la Consiliul Judeţean Iaşi, într-un dosar vizând fraude cu fonduri europene (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

UPDATE 13:50 - Percheziţiile DNA la CJ Iaşi şi la o televiziune s-au încheiat, fiind ridicate documente

Procurorii DNA Iaşi au finalizat, miercuri după-amiază, percheziţiile în dosarul privind fraudarea de fonduri europene desfăşurate la Consiliul Judeţean Iaşi şi la sediul televiziunii locale TeleM, de unde au ridicat mai multe documente, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Percheziţiile de la CJ Iaşi şi de la sediul televiziunii locale TeleM, de unde au fost ridicate mai multe documente, s-au încheiat în jurul orei 13.00.

Proprietarul postului de televiziune TeleM Iaşi, Aurel Dobaşu, a declarat că se consideră "victimă colaterală", adăugând că a pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele solicitate de aceştia.

"Cred că sunt victimă colaterală. Am oferit anchetatorilor tot ce au cerut, am colaborat cu aceştia. Bizar este că percheziţiile au fost făcute pe o plângere identică cu cele depuse în trecut de BZI (cotidian local - n.r.). În cazul uneia dintre firmele verificate, Iaşicâstigă SRL, aceasta nici nu mai există. Am avut un control anul trecut de la Finanţe, atunci când inspectorii au luat la puricat documentele contabile din 2008 până în 2014 şi nu au găsit nimic", a afirmat patronul TeleM.

El a spus că percheziţii au avut loc şi la domiciliul său, dar că nu a fost citat pentru a se prezenta la DNA pentru audieri.

UPDATE 11:50 -  Procurorii DNA Iaşi fac percheziţii şi la o televiziune locală, fiind vizate contracte de publicitate

Procurorii DNA Iaşi care fac cercetări în dosarul fraudării de fonduri europene, legat de sistemul de management al deşeurilor şi achiziţia de autospeciale pentru ISU, desfăşoară percheziţii şi la o televiziune locală din Iaşi, vizând contracte de publicitate cu o firmă implicată în proiectul SMID.

Potrivit unor surse locale, percheziţii ale procurorilor DNA Iaşi au loc şi la sediul televiziunii locale TeleM, fiind vizate contracte de publicitate care ar fi fost încheiate între postul de televiziune şi una dintre firmele care au câştigat licitaţii în cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi" (SMID), transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Direcţia Naţională Anticorupţie, procurori ai DNA - Serviciul Teritorial Iaşi fac cercetări într-o cauză penală care vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, asimilate celor de corupţie şi a unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, comise în perioada 2014-2015.

Miercuri, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt făcute percheziţii în 6 locuri din municipiul Bucureşti şi judeţul Iaşi, din care una este sediul unei instituţii publice, restul reprezentând sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Iaşi.

Procurorii DNA au descins inclusiv la sediul CJ Iaşi şi la asociaţia EuroNEST, aflată în subordinea Consiliului.

Preşedintele CJ Iaşi, Victorel Lupu, care este plecat la Piatra Neamţ la o întâlnire a ADR Nord-Est, a spus că ancheta procurorilor ar viza documente legate de sistemul de management integrat al deşeurilor, precum şi acte referitoare la achiziţiile de autospeciale pentru ISU făcute prin intermediul EuroNEST.

Directoarea EuroNest, Alina Popa, a precizat că nu ştie nimic despre motivul acestor descinderi, ea ajungând la birou după începerea percheziţiilor.

Şeful Biroului de Comunicare din cadrul CJ Iaşi, Răzvan Timofciuc, a declarat că procurorii DNA fac verificări la mai multe birouri ale Direcţiei de Proiecte şi Dezvoltare Durabilă, precum şi la asociaţia EuroNEST, ambele funcţionând în incinta CJ Iaşi.

"Deocamdată nu dispunem de mai multe informaţii. Sunt verificări care vizează proiecte derulate, nu persoane. Este vorba despre proiecte cu finanţare europeană. Deocamdată atenţia angajaţilor CJ este focusată pe percheziţii, iar după ce se vor linişti lucrurile, activitatea va reveni la normal", a declarat Răzvan Timofciuc.

Unul dintre proiectele vizate de procurorii DNA, respectiv "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Iaşi", derulat de CJ Iaşi, este cofinanţat de Uniunea Europeană prin POS Mediu - Axa Prioritară 2, contractul de finanţare fiind semnat în 16 mai 2013.

Proiectul se derulează pe o perioadă de 31 de luni, cu finalizare la data de 31 decembrie 2015. Potrivit conducerii CJ, proiectul nu va putea fi terminat la finele acestui an, din cauza unor contestaţii la licitaţii.

Valoarea totală a proiectului este de 69.350.207 de euro (fără TVA).

Proiectul SMID presupune investiţii în pubele şi containere pentru colectarea deşeurilor, achiziţionarea de vehicule pentru transportul deşeurilor, amenajarea unor staţii de sortare în judeţ, precum şi închiderea unor depozite.

Cofinanţarea CJ Iaşi se ridică la aproximativ 20 de milioane de euro.

Asociaţia EuroNEST a derulat în ultimii ani mai multe proiecte vizând, între altele, dotarea cu autospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime, dar şi achiziţionarea de autofreze şi ambulanţe pe şenile pentru Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din judeţe din nord-estul ţării.

Proiectele au valoare totală de câteva zeci de milioane de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici