Percheziţii în Prahova. Mandate de aducere într-un dosar de furt de energie

  • Poliţişti anticorupţie pun în executare luni zece mandate de percheziţie domiciliară.
  • E vorba despre cinci mandate la sediul unor societăţi comerciale şi alte cinci la domiciliile suspecţilor.
  • Poliţiştii execută şi cinci mandate de aducere emise pe numele a doi suspecţi funcţionari publici şi alte persoane.
  • Electrica: „Toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici.”
3488 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în Prahova. Mandate de aducere într-un dosar de furt de energie

În cauză se efectuează cercetări faţă de cei cinci suspecţi, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, respectiv de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, furt de energie electrică, modificarea fără drept a componentelor instalaţiilor energetice, executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare, favorizarea făptuitorului, omisiunea sesizării şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Au participat poliţişti anticorupţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Prahova, cu sprijinul Serviciului Anchete, Serviciului Judeţean Anticorupţie Buzău şi Serviciului Judeţean Anticorupţie Dâmboviţa, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova.

În cauză s-a stabilit ca mod de operare următoarea metodă: Unul dintre suspecţi, deţinător al mai multor spaţii industriale şi rezidenţiale, punea la dispoziţie spaţii unde urmau a fi desfăşurate activităţi puternic consumatoare de energie electrică, respectiv instalaţii clandestine de branşare la energie electrică. Aceste instalaţii erau puse în manoperă şi protejate de cei doi suspecţi funcţionari publici.

Un alt suspect se ocupa, în principal, de identificarea de potenţiali clienţi ce aveau nevoie de energie electrică de mare putere fără a fi contorizată. Prin prisma relaţiei cu unul dintre suspecţii funcţionari publici, acesta se ocupa de obţinerea avizelor necesare punerii în funcţiune a instalaţiilor, modificării de putere şi punerea în manoperă a branşamentelor.

Cel de-al doilea suspect funcţionar public se ocupa efectiv de realizarea branşamentelor clandestine şi avea rolul de a remite sume de bani angajaţilor societăţii de distribuţie cu putere de decizie.

Reacţia Electrica: 

Într-un comunicat, compania Electrica SA informează că sprijină investigaţia demarată de autorităţi în judetul Prahova în ceea ce priveşte furturile de energie electrică şi îşi reafirmă angajamentul privind respectarea legilor şi a tuturor reglementărilor care îi sunt aplicabile în toate activităţile pe care le desfăşoară. “Electrica aplică o politică de toleranţă zero în ceea ce priveşte astfel de practici şi asigură toate părţile interesate că, în absolut toate situaţiile de acest fel, societăţile din cadrul Grupului Electrica cooperează deplin şi transparent cu autorităţile, prin punerea la dispoziţie cu celeritate a documentelor şi informaţiilor necesare, inclusiv a rezultatelor anchetelor interne desfăşurate în ultima perioadă”, a declarat Corina Popescu, Director General Electrica SA.

Electrica consideră că este atât în interesul consumatorilor, cât şi al companiei, ca astfel de practici să fie descoperite, dovedite şi pedepsite conform legilor în vigoare. Fiind vorba despre o anchetă în derulare, compania se abţine de la alte comentarii, până la finalizarea investigaţiilor.

Cercetările vor fi continuate la sediul unităţii de parchet pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale a tuturor persoanelor implicate.

În cauză, suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale şi Serviciul Operaţii din cadrul D.G.A. La activităţile de percheziţii se beneficiază de sprijin din partea Grupării Mobile de Jandarmi “Matei Basarab” Ploieşti.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici