Pestă porcină africană a fost descoperită într-o fermă din Tulcea. Carcasele suinelor vor fi distruse

Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în fermele aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, carcasele suinelor urmând să fie distruse sub supraveghere oficială, anunţă luni Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară - ANSVSA - într-un comunicat.

3056 afișări
Imaginea articolului Pestă porcină africană a fost descoperită într-o fermă din Tulcea. Carcasele suinelor vor fi distruse

Pestă porcină africană a fost descoperită într-o fermă din Tulcea. Carcasele suinelor vor fi distruse

„Ancheta epidemiologică demarată de ANSVSA în data de 28 iunie, ca urmare a depistării virusului pestei porcine africane (PPA) într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale de creştere a porcilor din judeţul Tulcea, precum şi rezultatele examenelor de laborator, au confirmat prezenţa acestuia şi în fermele aparţinând aceleiaşi exploataţii”, anunţă Autoritatea Sanitar-Veterinară.

Potrivit ANSVSA, pentru o intervenţie eficientă, Autoritatea a dispus detaşarea de personal de specialitate din alte zece judeţe, iar la acţiunile care se desfăşoară în focar sunt prezenţi preşedintele Autorităţii, dr. Geronimo Brănescu, şi o echipă de specialişti din cadrul ANSVSA, de la nivel central.

„Pentru a veni în sprijinul autorităţilor, au sosit doi experţi din partea Comisiei Europene, care vor participa la evaluarea situaţiei şi vor oferi consultanţă de specialitate pentru o gestionare operativă”, spun reprezentanţii Autorităţii.

„Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie (44.580 de capete), de la care se vor preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie”, anunţă ANSVSA.

Potrivit ANSVSA, carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile.

„După depopulare, vor urma operaţiunile de curăţare mecanică, dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie a zonelor afectate şi a mijloacelor de transport, iar personalul sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanţi ai Poliţiei, la controale în trafic şi la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse şi a restricţiilor de circulaţie”, anunţă Autoritatea.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire a oamenilor, dar acest virus are impact la nivel social din punct de vedere economic”, precizează ANSVSA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici