Peste 10.000 de persoane au protestat la Mioveni

Peste 10.000 de persoane au protestat, marţi, la Mioveni, faţă de modificarea Codului Muncii şi a contractului colectiv de muncă, dar şi faţă de scumpirea carburanţilor, acţiunea fiind organizată de Sindicatul Automobile Dacia.

83 afișări
Imaginea articolului Peste 10.000 de persoane au protestat la Mioveni

Peste 10.000 de persoane au protestat la Mioveni (Imagine: Andrei Pungovschi/Arhiva Mediafax Foto)

Mitingul organizat de Sindicatul Automobile Dacia s-a desfăşurat pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din oraşul Mioveni.

Liderul sindical BNS, Dumitru Costin, care a participat la protestul organizat de sindicaliştii de la Dacia în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni, a declarat că oamenii nu pot fi de acord cu prevederile noului cod al muncii şi a acuzat Guvernul că, după ce reprezentanţii sindicatelor au depus propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei muncii, guvernanţii "au scos un alt proiect de lege pe care l-au trimis parlamentarilor pentru ca aceştia să-l aprobe în Parlamentul României".

"Vopsitori, electricieni, şoferi, ingineri, economişti, jurişti, toţi veţi fi angajaţi ca cei cu ziua la coasă. Că aşa e bine în ţara asta. De ce să aveţi contracte colective de muncă la nivel naţional, la nivel de ramură şi un nivel de unitate? Ca să ne poată plăti pe toţi la salariul minim pe economie, că aşa e mai bine pentru ei. Vă aduceţi aminte, în urmă cu trei săptămâni, preşedintele României spunea public «ăia de la sindicate trag de timp, nu mai staţi de vorbă cu ei». I-am demonstrat preşedintelui României că suntem oameni de cuvânt şi vineri, săptămâna trecută, pe 21 ianuarie, am depus toate propunerile de îmbunătăţire a legislaţiei muncii, aşa cum trebuie, ţinând cont de norme europene, ţinând cont şi de convenţii internaţionale şi protejând drepturile lucrătorilor.

Ne-am ţinut cuvântul! Ştiţi ce au făcut Guvernul ăsta şmecher? Ştiţi ce au făcut? Vineri după-amiază, au scos alt proiect de lege pe care l-au trimis la toţi parlamentarii lor să-l aprobe în Parlament", a spus liderul BNS, Dumitru Costin, în timpul protestului.

De asemenea, preşedintele Sindicatului Automobile Dacia, Nicolae Pavelescu, a spus că acţiunea celor peste 10.000 de persoane este "o primă scânteie care să declanşeze astfel de mişcări în toată ţara".

"Vrem să dovedim acestui preşedinte că România este a noastră, nu a lor. Cum Dacia este un brand care reprezintă România în toată Europa, cer ca toţi salariaţii să se solidarizeze cu noi şi să organizeze în toată ţara mitinguri împotriva acestui Guvern. Acţiunea de protest este organizată împotriva modificării legislaţiei muncii, a scumpirii carburanţilor şi a scăderii puterii de cumpărare, ca urmare a scumpirii alimentelor de bază", a declarat Nicolae Pavelescu.

Mitingul de protest la care au participat 10.000 de oameni, majoritatea angajaţi ai companiei Dacia, dar şi angajaţi ai altor societăţi din industria auto şi sindicate din administraţie, educaţie şi sănătate, a început în jurul orei 13.00, fiind programat să se încheie la ora 16.00, însă s-a finalizat cu o oră mai devreme.

La începutul acţiunii de protest, manifestanţii au ascultat "Internaţionala" şi Imnul de stat al României.

Pe durata manifestaţiei, protestatarii au bătut în tobe şi au fluierat, scandând "Jos Băsescu", "Jos Guvernul", "Carburantul l-aţi scumpit, la noi voi nu v-aţi gândit".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici