Peste 130 de nave cu cereale blocate în Marea Neagră, în timp ce încep negocierile la Istanbul

Peste 130 de nave cu cereale sunt blocate în Marea Neagră. Negociatorii din Rusia, Ucraina, ONU şi Turcia încearcă să ajungă la un acord pentru a permite exporturilor să treacă pe Dunăre.

2781 afișări
Imaginea articolului Peste 130 de nave cu cereale blocate în Marea Neagră, în timp ce încep negocierile la Istanbul

Navele aşteaptă să acceseze rutele de ieşire prin canalele din estuarul Sulina şi Bystre pentru a ajunge la o serie de porturi şi terminale din România, de unde cerealele pot fi transportate mai departe în întreaga lume, pe fondul creşterii îngrijorării la nivel mondial cu privire la blocada rusă asupra exporturilor ucrainene prin Marea Neagră, scrie The Guardian.

Serviciile de urmărire maritimă au arătat navele în impas care aşteptau să treacă Dunărea de când a fost deschisă o a doua rută prin estuarul Bystre, după recenta retragere a Rusiei de pe Insula Şerpilor din apropiere.

Anterior, navele puteau să treacă în Dunăre doar prin canalul Sulina, al cărui pasaj este unidirecţional, iar navele de marfă trebuiau să aştepte săptămâni întregi pentru a trece.

Deşi marii transportatori nu pot trece prin estuarul Bystre, ceea ce limitează cantitatea de cereale care poate fi exportată, oficialii ucraineni au declarat că deja 16 nave au tranzitat ruta Bystre în cele patru zile de la redeschiderea acesteia.

În condiţiile în care porturile minate şi blocada rusă de pe coasta de sud a Ucrainei limitează traficul maritim, braţul nordic al Deltei Dunării, care urmează graniţa sudică a Ucrainei, şi micile porturi fluviale au căpătat o importanţă globală, pe fondul avertismentelor de foamete în unele părţi ale Africii, deoarece cerealele ucrainene au fost ţinute departe de piaţa internaţională, iar preţurile au crescut vertiginos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici