Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal intră de luni în grevă

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal afiliaţi la "Pro Lex" intră de luni în grevǎ generalǎ pe termen nelimitat, iar angajaţi ai Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ vor fi, în 31 mai, în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu colegii lor, a anunţat conducerea sindicatului.

21 afișări
Imaginea articolului Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal intră de luni în grevă

Peste 3.500 de poliţişti comunitari şi personal vamal intră de luni în grevă (Imagine: Bogdan Dănescu/Mediafax Foto)

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu, a declarat vineri pentru MEDIAFAX că poliţiştii comunitari şi personalul vamal protesteazǎ prin grevǎ generalǎ, iar poliţişti din cadrul Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontierǎ protesteazǎ prin purtarea pe braţ a unei banderole tricolore, în semn de solidaritate cu toţi ceilalţi bugetari care au drept la grevǎ.

"Protestele la care se alǎturǎ, prin cele douǎ forme, şi membrii «Pro Lex» sunt legale, conflictul de interese cu Guvernul României fiind declanşat conform legii de Federaţia «Forţa Legii», la care organizaţia noastrǎ este afiliatǎ", a precizat Lincu.

Pe de altǎ parte, preşedintele "Pro Lex" a fǎcut vineri o cerere de sprijin la Consiliul European al Sindicatelor din Poliţie (CESP).

"CESP va trimite o scrisoare directorului Fondului Monetar Internaţional, domnul Dominique Strauss-Kahn, în care va solicita respingerea mǎsurilor propuse de Guvernul României de reducere a salariilor şi sporurilor tuturor bugetarilor, inclusiv a poliţiştilor şi poliţiştilor comunitari, cu 25 la sută şi blocarea pensionǎrii anticipate", a explicat Lincu.

În acest sens, "Pro Lex" a trimis şi fundamentarea pentru neaprobarea mǎsurilor de austeritate gǎsite de Guvern, una dintre alternativele propuse fiind aceea de reducere a cheltuielilor bugetare cu personalul pe ordonatorul de credite.

Potrivit conducerii "Pro Lex", în Ministerul Administraţiei şi Internelor se pot suspenda la platǎ salariul de excelenţǎ - spor pentru lucrǎri deosebite, reprezentând 50 la sută din salariul de bazǎ. Acest spor îl primesc cinci procente dintre angajaţi, majoritatea cu funcţii de conducere.

De asemenea, ar putea fi eliminat salariul de merit (contravaloarea salariului de merit ca sumă compensatorie şi tranzitorie pentru 2010) reprezentând 20 la sută din salariul de bazǎ.

"Acest spor îl primesc 30 la sută dintre angajaţi, cu încǎlcarea prevederilor OG 1/2010, întrucât, salariile de merit nu au fost stabilite în 2009 cu întindere a aplicǎrii şi în 2010, ci s-a decis, fǎrǎ emiterea unui act administrativ, ca toţi cei care au primit salariu de merit în 2009 sǎ primeascǎ şi în 2010, a precizat Lincu.

"Pro Lex" a propus să fie suspendate şi prima de vacanţǎ şi premiul anual - al 13-lea salariu.

De asemenea, conducerea "Pro Lex" a propus, în ce priveşte Ministerul Administraţiei şi Internelor, recuperarea cheltuielilor judiciare efectuate cu ocazia expertizelor criminalistice.

"Tot pentru acest minister se poate stabili ca atribuţie ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar, iar plata parcǎrii pânǎ la achitarea amenzii şi a costurilor generate de ridicarea acestora sǎ fie venit la bugetul de stat", a mai sus Lincu.

Peste 400.000 de angajaţi din învăţământ şi administraţie publică vor intra de luni în grevă generală pe termen nedeterminat, urmând ca acestora să li se alăture într-o grevă de solidaritate şi alţi angajaţi din sănătate, transporturi, penitenciare şi sectorul privat.

Potrivit sindicaliştilor, cel puţin un milion de angajaţi vor intra în grevă pe 31 mai şi 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici