Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea de Florii şi Paştele catolic

Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea şi siguranţa publică în perioada Floriilor şi a Paştelui romano-catolic. Aceştia vor fi prezenţi în apropierea lăcaşurilor de cult unde au loc slujbe religioase cu ocazia Floriilor şi a Sărbătorii Pascale romano-catolice, în staţiunile turistice şi în zonele de agrement, potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor.

297 afișări
Imaginea articolului Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea de Florii şi Paştele catolic

Peste 30.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură ordinea de Florii şi Paştele catolic

În Capitală, în noaptea de Înviere, la lăcaşurile de cult romano-catolic, în timpul desfăşurării slujbelor religioase măsurile de ordine publică vor fi asigurate de 986 de poliţişti, 600 de jandarmi şi 430 de pompieri.

În perioada Floriilor şi a Sărbătorilor Pascale romano-catolice au fost intensificate acţiunile de patrulare, a fost suplimentat numărul de echipaje auto de poliţie, jandarmi şi poliţie de frontieră, iar la marile catedrale vor fi dispozitive complexe cu jandarmi şi poliţişti specializaţi, a precizat Ministerul Administraţiei şi Internelor într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, pentru prevenirea sau stingerea incendiilor, în special la lăcaşurile de cult, va acţiona un număr suplimentar de pompieri, inclusiv personal calificat pentru acordarea primului ajutor medical în caz de urgenţă.

Forţele de ordine vor lua măsuri pentru prevenirea faptelor antisociale şi a evenimentelor rutiere, urmând să comunice periodic situaţia traficului. În cazul în care traficul va fi aglomerat pe unele tronsoane de drum, un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie va acorda sprijin Poliţiei Rutiere în misiunile de supraveghere a circulaţiei rutiere.

Măsuri suplimentare au fost instituite şi în punctele de trecere a frontierei, având în vedere creşterea numărului de persoane şi maşini care intră şi ies din ţară.

În această perioadă, poliţiştii şi jandarmii acţionează în pieţe, târguri, oboare sau alte locuri aglomerate, împreună cu reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ai altor instituţii, pentru verificarea legalităţii activităţii agenţilor economici care prelucrează, depozitează, transportă şi comercializează animale vii, ouă sau alimente de origine animală, precum şi a modului în care se respectă normele sanitar-veterinare în locurile în care se sacrifică mieii destinaţi comercializării către populaţie, a precizat MAI.

Credincioşii romano-catolici sărbătoresc Paştele duminică. La Catedrala Sfântul Iosif din Capitală, celebrarea Vigiliei Pascale va fi prezidată de Arhiepiscopul Mitropolit Ioan Robu, de la ora 23.00. Ritualul va începe în faţa bisericii catedrale, prin binecuvântarea focului şi aprinderea Lumânării Pascale - simbol al lui Cristos Înviat, de la care vor fi aprinse apoi lumânările credincioşilor. Aceştia vor asculta apoi vestirea solemnă a Învierii, iar cu puţin timp înainte de miezul nopţii, clopotele vor bate din nou, după o tăcere de trei zile. Tot atunci, pentru prima dată după 40 de zile de post se va intona cântarea "Aleluia". La sfârşitul Sfintei Liturghii, în jurul orei 1.00, toţi credincioşii, preoţii şi IPS Ioan Robu, cu lumânările aprinse, vor intona solemn "Cristos a înviat!", mergând în procesiune în jurul Catedralei Sfântull Iosif.

Duminică, în Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti, IPS Ioan Robu va prezida Sfânta Liturghie solemnă a Învierii Domnului.

Creştinii ortodocşi prăznuiesc duminică Floriile, cea mai importantă sărbătoare ce vesteşte Paştele, rememorând intrarea lui Iisus în Ierusalim, unde a fost aclamat de locuitorii oraşului şi întâmpinat cu frunze de palmier, fiind totodată sărbătoarea celor care au nume de flori.

Floriile, primul praznic împărătesc sau Duminica Stâlpărilor, deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşte, cunoscută sub numele de "Săptămâna Mare", după cele 40 de zile de post.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici