Peste 30% dintre moldoveni vor să îşi ia cetăţenia română. Ce spun despre unire? Iată ce arată sondajul CBS-Research

  • 49,6% ar vota ÎMPOTRIVĂ la un referendum pentru unirea cu România şi 30% din moldoveni vor să-şi ia cetăţenie română.
  • Personalitatea politică în care au cea mai mare încredere este Maia Sandu (16,6%), iar cea mai emblematică personalitate istorică a Moldovei este Ştefan cel Mare, cu 23,5%.
  • 50,8% dintre persoanele chestionate nu s-au vaccinat.
  • 41,5% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică şi 47% vor ca Moldova să meargă pe calea neutralităţii privind chestiunea ucraineană.
  • 24% dintre persoanele chestionate susţin că se simt libere în mare măsură în a se exprima liber pe reţelele de socializare.
13573 afișări
Imaginea articolului Peste 30% dintre moldoveni vor să îşi ia cetăţenia română. Ce spun despre unire? Iată ce arată sondajul CBS-Research

Peste 30% dintre moldoveni vor să îşi ia cetăţenia română. Ce spun despre unire? Iată ce arată sondajul CBS-Research

Între zilele 24 ianuarie şi 5 februarie 2022 a fost efectuat un sondaj de către Jigău Ion de la Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-Research” la care au participat 1134 persoane cu vârsta de peste 18 ani.  Interviurile au fost realizate faţă în faţă, chestionarul fiind redactat în limbile română şi rusă . O diferenţă s-a înregistrat în cazul structurii pe sexe, în sensul supra-reprezentării persoanelor de sex feminin şi pe grupe de vârstă, în sensul sub-reprezentării tinerilor (18-29 ani). Cauza principală a acestor abateri ţine de fenomenele de migraţie a forţei de muncă peste hotare.

1. Direcţia Republicii Moldova

65,1% dintre cei chestionaţi consideră că direcţia în care se mişcă Republica Moldova este una greşită, în vreme ce 23,6% spun că direcţia este bună, iar 11,3% nu au ştiut ce să răspundă. 

2. Evoluţia politică a Republicii Moldova 

46,0% au raspuns că evoluţia politică şi economică nu este deloc stabilă, 39,4% au răspunsă că nu este prea stabilă, iar 9,9% au spus că este stabilă. 

Caracterul democratic al Republicii Moldova - 34,2% au răspuns că republica nu este deloc democratică, 31,5% nu prea democratică, 20,5% au răspuns că este destul de democratică şi numai 2,1% au răspuns că este destul de democratică. 28,5% au răspuns că sunt rezervaţi în privinţa interesului faţă de politică, 20,6% au răspuns că nu sunt deloc interesaţi şi doar 7,2% au declarat că urmăresc viaţa politică.

Personalitatea politică în care au cea mai mare încredere este Maia Sandu (16,6%), urmată de Igor Dodon (10,3%) şi Ilan Şor (2,1%), iar 45,1% au răspuns că nu au încredere în politicieni. 14,4% au foarte multă încredere în PSRM şi numai 10,8% au încredere în PAS, aproape la egalitate cu cei 10,3% care au încredere în PCRM. 

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri, 69,8% au răspuns că se vor prezenta la vot. 

25,2% ar vota alianţa PCRM-PSRM şi doar 22,7% ar vota PAS. 

3. Economia şi nivelul de trai 

21,9% împrumută de la bănci, 9,6% de la companii de microfinanţare gen Sabo, Iutecredit şi Izicredit, 8,2% de la rude şi prieteni şi numai 1,4% împrumută de la cămătari şi alte persoane particulare. Majoritatea de 51,8% au declarat că nu au dificultăţi în a-şi plăti ratele la timp. 

49% spun că nu se simt în siguranţă împotriva şomajului, lipsei locurilor de muncă şi imposibilităţii de-aşi găsi un loc de muncă bine renumerat. 

41,5% dintre persoanele chestionare susţin că trăiesc mult mai rău decât în anul 2000 şi 13,1% susţin că trăiesc mai bine. 

73,8%  susţin că pe ei şi pe familiile lor îi afectează cel mai tare preţurile majorate. 60,5% declară că sunt afectaţi de salariile şi pensiile mici. 28,9% pun şomajul ca cea mai mare problemă. 

38,7% cred că cele mai multe produse exportate de Moldova se vând în Rusia, urmată de România (17,2%) şi UE (5,1%). 

4. Securitate, apărare şi justiţie 

Doar 21% au răspuns că se simt protejaţi de grupările infracţionale şi organizaţiile criminale apelând la poliţie şi justiţie în foarte mare măsură.  

9% spun că se simt apăraţi de jafuri şi doar 15% consideră în mare măsură că Republica Moldova se poate apăra de o invazie rusă şi 35% spun că Moldova nu se poate apăra de agresiunea Rusiei.  

29% au răspuns că este probabil să se ajungă la un conflict cu Rusia. 43% susţin că Moldova ar trebui să rămână neutră în chestiunea ucraineană. 

47% susţin că nu se simt protejaţi împotriva abuzurilor organelor de stat şi corupţiei. 

28,4% susţin că deschiderea dosarelor pentru fapte de corupţie sunt expresii ale intervenţiei politicului în justiţie şi că nu va da niciun rezultat, pe când 22,2% susţin că este un semn al reformelor reale de care are nevoia Republica Moldova. În cazul unei invazii, 19,9% au răspunsă că au încredere că România va acorda spriijin militar Moldovei şi numai 10,4% cred că NATO va interveni.  

Din perspectiva securităţii, numai 11,3%  îşi doresc aderarea la UE, 6,1% vor aderarea la NATO, dar 47% vor ca Moldova să meargă pe calea neutralităţii. 

41,5% ar vota la un referendum pentru aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică înfiinţată de Vladimir Putin în 2015. Şi totuşi, dacă s-ar organiza un referendum în paralel pentru aderarea la Uniunea Europeană, 46% ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană şi doar 31% ar vota pentru aderarea la Uniunea Euroasiatică. 

5. Drepturi şi libertăţi 

41% au răspuns că se simt liberi de a circula în Republica Moldova fără restricţii în mare măsură. Numai între 24 şi 28% au răspuns că se simt liberi în a spune ce vor despre conducerea politică, de a organiza proteste şi de a comenta pe reţele de socializare în mare măsură. 

 

6. Unirea cu România

49,6% ar vota ÎMPOTRIVĂ la un referendum pentru unirea cu România şi doar 34,4% ar vota PENTRU.   

39,3% au răspuns că relaţiile cu România sunt destul de bune, 36,1% -nici bune, nici rele, 8,6% au răspuns că sunt foarte bune, iar 4,8% spun că sunt destul de  rele şi numai 2,3% susţin că sunt foarte rele. 

57% au răspuns că au călătorit în România, iar 51% dintre aceştia călătoresc foarte rar în ţara învecinată. 

Numai 19,4% dintre cei chestionaţi au răspuns că au cetăţenie română. 

69,4% susţin că nu vor să aplice pentru cetăţenia română. 

În ce priveşte îmbunătăţirea relaţiilor dintre Moldova şi România, 38% au spus că ar trebui luate măsuri în domeniul comerţului şi 36% au spus că ar trebui realizate reforme în învăţământ. 

32,6% vor ca Moldova să coopereze intensiv cu România, dar ca ţară independentă, pe când 15,6% ar visa la unirea cu România sub o singură administraţie. 

13,7% au răspuns că vor să locuiască la Bucureşti şi 11,8% ar vrea să locuiască la Iaşi. 

7.Cultură 

Cea mai emblematică personalitate istorică a Moldovei este Ştefan cel Mare - 23,5%, urmat de Mihai Eminescu (12,7%), Vlad Ţepeş (8,8%), Mihai Viteazul (3,8%) şi Alexandru Ioan Cuza (3,5%). 

8. Pandemie

70% dintre cei chestionaţi susţin că nu au suferit deloc de COVID şi numai 23,6% sunt siguri că au fost infectaţi.

50,8% dintre persoanele chestionate nu s-au vaccinat. 

27% susţin că ar prefera vaccinul american Pfizer pe când 26% ar prefera vaccinul rusesc Sputnik şi doar 8,2% s-ar vaccina cu serul britanic Astra Zeneca. 

 

Studiu Socio-politic IDIS M... by Mediafax.ro

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici