Peste 450 de mineri vor fi disponibilizaţi la exploatarea minieră de la Roşia Poieni

Peste 450 de mineri vor fi disponibilizaţi începând din luna aprilie de la exploatarea minieră de cupru din Roşia Poieni, din judeţul Alba, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Alba neputând preciza însă motivele acestui demers, transmite corespondentul MEDIAFAX.

24 afișări

AJOFM Alba a anunţat, marţi, că în luna aprilie vor fi disponibilizaţi 356 de angajaţi de la SC Energomineral SA, iar alţi o sută de la SC Cupru Sind SA Abrud, fără să poată preciza care sunt motivele acestor disponibilizări.

Prima societate are concesionată activitatea minieră de extracţie a cuprului de la Roşia Poieni, în timp ce Cupru Sind asigură o parte din serviciile externalizate de exploatarea minieră precum paza şi mentenanţa unor obiective economice.

Potrivit informaţiilor furnizate de AJOFM Alba, în urma acestor disponibilizări vor rămâne doar 109 angajaţi de la SC Energomineral, respectiv 21 la societatea Cupru Sind Abrud, cele două firme fiind singurele care mai desfăşoară activităţi miniere în zona Abrud.

Exploatarea de cupru de la Roşia Poieni, din judeţul Alba, şi activitatea minieră desfăşurată de societatea Cuprumin Abrud a fost preluată în 2007 de un consorţiu românesc. Între societatea Cuprumin Abrud şi consorţiul format din SC Cuprom SA, SC Energomineral SA şi IPRONEF SA s-a semnat atunci un protocol, în baza căruia toate activităţile miniere au fost preluate de cele trei companii. Protocolul prevedea investiţii de 150 de milioane de euro ce ar fi trebuit realizate de consorţiu, dar şi menţinerea unui număr minim de 450 de angajaţi.

În final, investiţiile care ar fi trebuit realizate la Roşia Poieni nu au mai fost făcute, compania care a preluat activitatea minieră în zonă întâmpinând greutăţi după ce piaţa internaţională a cuprului s-a prăbuşit.

În zona de exploatare Roşia Poieni - Abrud din judeţul Alba se află un important zăcământ de cupru ce reprezintă peste 60 la sută din rezervele de cupru ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici