Peste 500 de etnici maghiari, la un marş desfăşurat la Cluj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - FOTO

Peste 500 de persoane de etnie maghiară au pornit, sâmbătă, într-un marş prin centrul municipiului Cluj-Napoca, de la Institutul Teologic Protestant spre Biserica "Sfantul Mihail", în cadrul programului organizat cu prilejul Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.

1801 afișări
Imaginea articolului Peste 500 de etnici maghiari, la un marş desfăşurat la Cluj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni - FOTO

Peste 500 de etnici maghiari, la un marş desfăşurat la Cluj de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Participanţii la marş s-au adunat, sâmbătă, în jurul orei 11.00, în faţa Insititului Teologic Protestant, din Cluj, având asupra lor steaguri ale Ungariei, steaguri secuieşti şi ale Transilvaniei, dar şi un steag tricolor al României.

Pe traseu, ei intonează cântece din timpul Revoluţiei din 1848, câţiva dintre manifestanţi fiind îmbrăcaţi în constume populare maghiare.

Mai mulţi reprezentanţi ai Organizaţiei Tinerilor din cele 64 de Comitate, considerată extremistă, au fost scoşi din mulţime de către forţele de ordine, pentru a nu perturba desfăşurarea manifestării, aceştia fiind recuoscuţi întrucât aveau asupra lor însemne specifice şi steaguri ale asociaţiei.

Printre participanţii la marş se numără preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan, viceprimarul Clujului Horvath Anna, senatorul Laszlo Attila, consulul Ungariei la Cluj, Mile Lajos, precum şi consilieri locali UDMR.

Participanţii la marş vor asista, începând cu ora 12,30, la o slujbă religioasă oficiată în Biserica Romano-Catolică ”Sf. Mihail”, după care, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de depunere a coroanelor de flori la plăcuţa amplasată în memoria poetului revoluţionar Petofi Sandor pe clădirea fostului hotel Biasini, de pe str. Avram Iancu.

La depunerea de coroane de flori vor fi prezente oficialităţi locale, care vor ţine discursuri, dar şi consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca, Mile Lajos.

Tot duminică, de la ora 15.00, la Cluj-Napoca va avea loc Marşul Memorial "Avram Iancu”, organizat de Noua Dreaptă, la care sunt aşteptate peste 300 de persoane din întreaga ţară, dar şi din Republica Moldova.

Acestea se vor aduna în Piaţa Mihai Viteazu, după care vor pleca în marş pe traseul str. Regele Ferdinand - Piaţa Unirii - B-dul Eroilor - Piaţa Avram Iancu, iar la final reprezentanţi Noii Drepte vor ţine discursuri. Pe parcursul manifestării va fi arborat un steag tricolor de mari dimensiuni.

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni este marcată, în fiecare an, în majoritatea localităţilor din Transilvania, fiind comemoraţi eroii din timpul Revoluţiei Ungare de la 1848-1849.

Anul trecut, peste 10.000 de persoane au participat, la Târgu Secuiesc (Covasna), la manifestările de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, iar vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a defilat călare alături de preşedintele Consiliului Judeţean Covsna, Tamas Sandor.

Şi la Sfântu Gheorghe, peste 10.000 de persoane au participat la manifestări, secretarul de stat în Ministerul de Externe ungar Nemeth Zsolt spunând atunci că maghiarii se pot baza pe sprijinul Ungariei în obţinerea autonomiei.

La Oradea, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sărbătorită de peste o mie de persoane, liderul UDMR, Kelemen Hunor, declarând acolo că "libertatea unei minorităţi e fragilă" şi că "duşmanii libertăţii maghiarilor nu au dispărut", astfel că aceştia trebuie să lupte pentru fiecare clasă cu predare în maghiară, pentru plăcuţele bilingve sau instituţiile de cultură.

La Cluj-Napoca, peste 1.000 de persoane au participat la o ceremonie care a inclus discursuri şi depuneri de coroane de flori şi la care primarul municipiului, Emil Boc, i-a salutat în limba maghiară pe cei prezenţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici