Peste 60.000 de bucureşteni suferă de diabet, dintre care 250 sunt copii

Peste 60.000 de persoane din Bucureşti sunt bolnave de diabet, dintre care 250 sunt copii, costurile tratamentului pentru un copil cu diabet se ridică la 150-200 lei în medie pe lună.

99 afișări
Imaginea articolului Peste 60.000 de bucureşteni suferă de diabet, dintre care 250 sunt copii

Peste 60.000 de bucureşteni suferă de diabet, dintre care 250 sunt copii (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Copiii cu diabet din România duc o viaţă normală, având la dispoziţie diferite sortimente de alimente şi dulciuri fără zahăr, dar şi tratamente de ultimă generaţie. De asemenea, părinţii acestora au grijă să îi implice în activităţi sportive apropiate vârstei fiecăruia. Insulina poate fi procurată uşor, iar dozele pe care le primesc lunar gratuit acoperă în mare parte nevoile unui copil cu diabet. Problema este mai mult legată de posibilităţile financiare ale părinţilor pentru că unii copii au nevoie de 150 de doze lunar", a afirmat dr. Mihaiela Mihu, preşedintele Asociaţiei pentru Copiii şi Tinerii cu Diabet din Municipiul Bucureşti, în cadrul evenimentului "Viaţa cu Diabet", desfăşurat sâmbătă.

Copiii cu diabet zaharat, aflaţi în grija medicilor de la Spitalul "Marie S. Curie" (Budimex), şi familiile acestora au participat, sâmbătă, la Ziua Mondială a Diabetului în cadrul evenimentului "Viaţa cu Diabet", organizat în amfiteatrul spitalului de către Asociaţia pentru Copiii şi Tinerii cu Diabet din Municipiul Bucureşti şi compania Houston NPA.

Aproape 80 de părinţi au aflat, în cadrul evenimentului, mai multe despre particularităţile îngrijirii copilului cu diabet, despre automonitorizarea şi monitorizarea acestuia, despre terapiile moderne şi noile descoperiri la nivel mondial, despre metodele de administrare corectă a insulinei, despre efectele benefice ale activităţilor sportive pentru o persoană cu diabet, despre rolul familiei şi al specialiştilor în integrarea socială a copilului care suferă de diabet, despre drepturile şi facilităţile copilului cu diabet din România.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai comune boli cronice care afectează copiii de orice vârstă, chiar şi bebeluşii. Nedepistată la timp, boala poate fi fatală sau poate duce la leziuni cerebrale grave. La nivel global diabetul de tip I (diabet insulino-dependent sau juvenil, cauza principală fiind producerea unei cantităţi insuficiente de insulină de către pancreas) este cea mai comună formă de diabet la copii şi afectează aproximativ 500.000 de copii sub 15 ani. Cu toate acestea, ca urmare a creşterii obezităţii infantile şi al stilului de viaţă sedentar, diabetul de tip 2 (diabet noninsulin sau cu debut la maturitate, cauza principală fiind utilizarea ineficientă a insulinei de către corp, iar instalarea bolii este strâns legată de greutatea corporală şi lipsa activităţilor fizice regulate) este în creştere rapidă la copii şi la adolescenţi.

La nivel mondial, în fiecare an, 70.000 de copii sub vârsta de 15 ani dezvoltă diabet zaharat tip 1. Diabetul de tip 1 la copii este în creştere, la o rată de trei la sută în fiecare an. Finlanda, Suedia şi Norvegia au cele mai mari rate de incidenţă a diabetului de tip 1 la copii. Peste jumătate din copiii cu diabet zaharat dezvoltă complicaţii până la împlinirea vârstei de 15 de ani. Diabetul de tip 2 afectează copiii atât din ţări dezvoltate, cât şi cele în curs de dezvoltare.

În 2010, la nivel mondial, au loc peste 400 de manifestări dedicate Zilei Mondiale a Diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet şi cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "Să aducem diabetul în lumină" este tema din acest an a campaniei de prevenire şi informare asupra acestei boli, în cadrul căreia peste 1.100 de monumente din întreaga lume vor fi iluminate în albastru.

În acest an, Bucureştiul s-a alăturat, pentru prima dată, campaniei de iluminare în albastru a monumentelor din toată lumea. Ateneul Român a fost printre cele 1.100 de monumentele iluminate în albastru de ziua Mondială a Diabetului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici