Peste 70 de blocuri din Cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Asociaţiile de proprietari îşi doresc un sistem ultramodern, eficient şi prietenos cu mediul de încălzire a imobilului

74 de blocuri din acest Cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul „Termoficare de la soare", program care îşi propune încălzirea locuinţelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece şi furnizarea de apă caldă menajeră tot anul prin intermediul pompelor de căldură şi a panourilor fotovoltaice.

1597 afișări
Imaginea articolului Peste 70 de blocuri din Cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Asociaţiile de proprietari  îşi doresc   un sistem ultramodern, eficient şi prietenos cu mediul de încălzire a imobilului

Peste 70 de blocuri din Cartierul Aviaţiei s-au înscris în programul „Termoficare de la soare”. Asociaţiile de proprietari îşi doresc un sistem ultramodern, eficient şi prietenos cu mediul de încălzire a imobilului

Asociaţiile de proprietari de la blocurile din Cartierul Aviaţiei, din Capitală, îşi doresc să beneficieze de un sistem ultramodern, eficient şi prietenos cu mediul de încălzire a imobilului, bazat pe tehnologii de ultimă generaţie. Astfel, nu mai puţin de 74 de blocuri din acest cartier s-au înscris în programul „Termoficare de la soare", prin care administraţia locală a Sectorului 1 şi-a propus încălzirea locuinţelor racordate la Termoenergetica în sezonul rece şi furnizarea de apă calda menajeră pe toată perioada anului prin intermediul pompelor de căldură şi a panourilor fotovoltaice.

Din aceste 74 de imobile, specialiştii Primăriei Sectorului 1 vor selecta în perioada următoare 10 blocuri care vor fi incluse în proiectul pilot al Programului Termoficare de la Soare care va fi derulat în cursul acestui an.

Cele 10 blocuri din cartierul Aviaţiei care vor fi incluse în proiectul pilot vor fi selectate pe baza unor criterii transparente, precum: numărul de persoane înregistrate la întreţinere, numărul total de copii (până în 14 ani) din imobil, costul cu încălzirea pe persoană din bloc, temperatura medie a agentului termic livrat etc.

Prin programul „Termoficare de la soare", în blocurile din Sectorul 1 vor fi instalate pompe de căldură aer-apă sau sol-apă, în funcţie de situaţia din teren, şi vor fi montate panouri fotovoltaice pe terasele blocurilor, fără să fie afectată instalaţia internă de încălzire sau terasa blocului. Nu există riscul ca terasa blocului să fie afectată deoarece vor fi folosite sisteme de montaj de tipul „Free Standing" prin care nu se găureşte terasa. Acest sistem este omologat şi certificat la nivel internaţional.

De asemenea, aceste panouri fotovoltaice nu vor afecta acoperişul întrucât greutatea întregului sistem este de aproximativ 25 de kg/mp, încadrându-se astfel, fără probleme, în limitele constructive ale unui imobil. Toate operaţiunile pentru instalarea sistemului au loc în spatii comune, sunt minim invazive şi nu implică lucrări în apartamentele individuale.

Pompele de căldură au o eficienţă medie de 300-400%, convertind energia electrică şi căldura ambientală în energie termică utilizabilă (agent termic la temperaturi ridicate). Facem precizarea că panourile fotovoltaice nu produc apă caldă, dar alimentează cu energie electrică pompa de caldură, iar aceasta produce şi apă caldă menajeră şi agent termic pentru încălzire.

Pentru asigurarea energiei termice pentru o scară de bloc de 10 etaje, cu 40 de apartamente, costul estimat este de aproximativ 600.000 de lei, rezultând un cost pentru fiecare apartament de 15.000 de lei din care Primăria îşi propune să susţină 90% din sumă. Prin urmare, costurile maxime estimate pentru proprietari nu vor depăşi suma de 1.500 lei/apartament.

Programul se adresează tuturor blocurilor din Sectorul 1 care sunt reabilitate termic şi care sunt constituite în asociaţii de proprietari. Într-o primă etapă, programul va fi implementat în 10 blocuri din cartierul Aviaţiei, zona din Sectorul 1 cea mai grav afectată de lipsa repetată a energiei termice livrate de Termoenergetica. Cartierul Aviaţiei a fost ales pentru proiectul pilot din cauza felului în care este construită reţeaua de termoficare a Termoenergetica. Tot cartierul Aviaţiei este un "capăt de reţea" şi acolo au loc cele mai multe avarii şi întreruperi de furnizare.

Programul pilot va fi implementat în perioada 2022-2023 şi va fi extins la nivelul întregului sector, pentru toate blocurile reabilitate termic, conectate la sistemul centralizat de termoficare prin Termoenergetica. Înscrierile pentru următoarele etape ale programului vor fi anunţate ulterior.

Sistemul poate asigura necesarul de energie termică timp de 8 luni/an

Fiecare asociaţie de proprietari va avea posibilitatea să aleagă, în orice moment, modul în care doreşte să folosească noul sistem de încălzire.

În varianta 1, acesta poate să fie folosit gratuit, astfel încât energia produsă de sistemele solare, şi doar aceasta să fie folosită, fără un aport de la reţeaua naţională de distribuţie de energie electrică. În această situaţie, sistemul nu asigură necesarul de energie termică, ci doar completează cât de mult este posibil energia livrată de Termoenergetica.

În varianta 2, sistemul poate să fie folosit pentru a asigura tot necesarul de energie termică al imobilului. În cazul acesta, sistemul preia toata energia pe care o are disponibilă în sistemul centralizat de la Termoenergetica şi completează necesarul până la temperatura dorită.

Schimbarea celor două moduri de lucru se poate face oricând şi ori de câte ori se doreşte, prin apăsarea unui singur buton. În orice moment, se poate verifica ce cost a fost generat de consumul din reţeaua energetică naţională pentru o gestiune eficientă a costurilor.

Timp de cel puţin 8 luni/an, sistemul poate asigura tot necesarul de energie termică din surse regenerabile, fără niciun cost suplimentar pentru asociaţie, fără emisii de gaze cu efect de seră şi fără să genereze poluare la nivel local.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici