Peste 70% dintre români nu au contractat credite bancare în ultimii şase ani

Mai mult de 70% dintre români nu au contractat un credit bancar în ultimii şase ani şi numai 20% din populaţie avea un împrumut de nevoi personale, potrivit unui sondaj realizat de Grupul pentru Economie Aplicată (GEA), la solicitarea Asociaţiei Societăţilor Financiare - ALB România.

15 afișări
Imaginea articolului Peste 70% dintre români nu au contractat credite bancare în ultimii şase ani

Peste 70% dintre români nu au contractat credite bancare în ultimii şase ani (Imagine: Mediafax Foto)

În ultimele 12 luni, 75% dintre cei care au solicitat finanţări aveau un singur împrumut, şi mai puţin de 20% aveau mai multe împrumuturi în paralel. Principala destinaţie a creditelor a fost achiziţionarea de bunuri de folosinţă îndelungată, cu peste 58% din răspunsuri.

Aproape 20% dintre respondenţi au afirmat că au avut nevoie de lichidităţi pentru a depăşi o lipsă temporară de bani, 18% pentru nevoi urgente, 9% pentru a plăti alte datorii, 5% pentru a achita facturile la utilităţi, 5% pentru a compensa o scădere a veniturilor şi 5,2% "pentru altceva" (tratament medical, probleme personale, îngrijirea unui copil bolnav etc.).

Împrumuturile au fost în proportie de 26% de valoare mică, sub 1.000 de lei, urmate cu 22% de cele între 1.000 şi 3.000 de lei. Pentru valori între 3.000 - 6.000 de lei au optat 21,5%, iar sume cuprinse între 6.000 şi 9.000 de lei au solicitat 8,7% dintre cei intervievaţi. Doar 18,5% din totalul respondenţilor au declarat că au primit un împrumut de peste 9.000 lei.

Pe de altă parte, 67% dintre cei care au aplicat pentru un credit au primit suma solicitată, în timp ce 25% au beneficiat de o sumă mai mică decât cea dorită.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.237 de persoane din 100 de localităţi, cu o structură după sex de 48,4% bărbaţi şi 51,6% femei. În funcţie de vârstă, 23% dintre intervievaţi aveau între 18 şi 29 de ani, 25% între 30 şi 44 de ani, 24,6% între 45 şi 59 de ani şi 26,6% peste 60 de ani. Marja de eroare a studiului este de +2,8%.

Asociaţia Societăţilor Financiare - ALB România are 33 de membri şi concentrează 93% din piaţa de leasing, cu o cotă semnificativă în cazul creditului de consum. Principalul său obiect de activitate este reprezentarea membrilor în relaţia cu instituţiile româneşti sau internaţionale. ALB România este afiliată la Federaţia Europeană a Asociaţiilor Societăţilor de Leasing - Leaseurope.

Creşterea creditului neguvernamental a încetinit în aprilie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 64,4%, valoarea împrumuturilor ajungând la 168,73 miliarde de lei, iar componenta în valută a continuat să se majoreze într-un ritm mult mai accelerat decât cea în lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici