Peste o sută de infracţiuni şi 1.300 de incidente electorale

Comisarul Christian Ciocan, reprezentantul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), a informat, luni, că în ziua alegerilor s-au înregistrat la nivel naţional 1.327 de incidente electorale, 106 infracţiuni, fiind totodată aplicate amenzi în valoare de peste 188.000 de lei.

11 afișări
Imaginea articolului Peste o sută de infracţiuni şi 1.300 de incidente electorale

Comisarul Christian Ciocan (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ciocan a dat exemplu situaţia incidentelor electorale de la alegerile pentru europarlamentare, spunând că atunci s-au înregistrat 96 de infracţiuni.

În ultimele 24 de ore, spune Ciocan, au fost aplicate 92 de contravenţii, în valoarea totală de 188.510 lei. În Galaţi au fost aplicate 11 sancţiuni, în Argeş şi Buzău câte nouă, Suceava şase, iar în Cluj cinci.

Cele mai multe incidente au avut loc în mediul urban, unde s-au raportat 669 de astfel de evenimente, în timp ce în mediul rural au fost 658.

Cele mai numeroase infracţiuni constau în vot multiplu (29) , oferirea de bunuri sau bani în scop electoral (17), ştampile deteriorate sau lipsă (10), verificarea exercitării de vot (5) şi introducerea unui număr suplimenta de buletine de vot în urne (4).

În ce priveşte situaţia pe judeţe, Ciocan a arătat că în Bucureşti s-au înregistrat 159 de incidente, în Olt 110, Călăraşi 78, Argeş 82, Mureş 75, Buzău 60.

Peste 15.000 de autovehicule, verificate în ziua alegerilor

Ciocan a mai declarat că au fost verificate peste 15.000 de autovehicule la nivel naţional în ziua alegerilor, prin cele 810 filtre din ţară organizate cu ocazia scrutinului.

Ciocan a precizat că poliţişti şi angajaţi ai Autorităţii Rutiere Române au controlat 15.265 de autovehicule, scopul principal al acţiunii fiind depistarea turismului electoral şi a persoanelor suspecte de această infracţiune.

Totodată, au fost aplicate şi măsuri privind nereguli la regimul de circulaţie, a spus Ciocan.

Datele privind persoanele verificate vor fi transmise Autorităţii Electorale Permanente, care va confrunta listele de domiciliu ale cetăţenilor respectivi şi cele speciale, urmând ca, dacă este cazul, procurorii să continuie cercetările.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici