Peste o sută de persoane se roagă la Catedrala Patriarhală

Peste o sută de persoane se aflau, marţi dimineaţă, la Catedrala Patriarhală din Bucureşti unde, încă din seara precedentă, a fost depus trupul Patriarhului Teoctist şi unde se oficiază slujbe premergătoare înmormântării.

1 afișare
Imaginea articolului Peste o sută de persoane se roagă la Catedrala Patriarhală

Peste o sută de persoane se roagă la Catedrala Patriarhală

În jurul orei 9:00, la Catedrală a început Liturghia Arhierească, oficiată de Serafim Joantă, mitropolitul ortodox român pentru Germania, Europa Centrală şi de Nord. Slujba se va încheia în jurul orei 12:00, după care se va reuni Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.

 Echipaje de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizate pentru a asigura ordinea publică în zona Catedralei Patriarhale, în condiţiile în care se aşteaptă o prezenţă importantă a pelerinilor la trupul defunctului patriarh. Alţi aproximativ 50 de jandarmi şi trei autocamioane cu materiale au fost trimise pe Dealul Patriarhiei.

 Patriarhul Teoctist a murit luni, la ora 17.00, în urma unui stop cardiac, suferit din cauza complicaţiilor apărute după operaţia de prostată la care a fost supus în cursul aceleiaşi zile. Acesta avea 92 de ani şi în ultimii 20 de ani a condus Biserica Ortodoxă Română, fiind înscăunat la 16 noiembrie 1986.

 Trupul Patriarhului Teoctist a fost depus, luni seară, în jurul orei 22.00, în Catedrala Patriarhală, unde preoţii şi episcopii continuă slujba specială premergătoare înmormântării acestuia.

 Surse din Patriarhia au declarat că, potrivit canoanelor, reşedinţa şi biroul patriarhului au fost sigilate, urmând ca marţi dimineaţă, în prezenţa membrilor Sinodului Mitropolitan, să fie deschise pentru a fi căutat un eventual testament.

 "Nu ştim dacă a scris sau nu aşa ceva (testament - n.r.), dar vor afla marţi. Din câte ştim noi, nu intenţiona aşa ceva", au declarat sursele citate, precizând că în eventualul testament al Patriarhului Teoctist ar putea scrie orice, inclusiv o posibilă dorinţă pentru succesor.

 Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, care se va întruni de urgenţă marţi după-amiază, va stabili toate detaliile privind înmormântarea Patriarhului Teoctist, inclusiv ziua slujbei şi locul unde trupul acestuia va fi îngropat şi lista invitaţilor din străinătate care ar urma să participe la funeralii.

 Patriarhul Teoctist ar putea fi înmormântat la Mănăstirea Vorona din satul său natal sau în ultimul loc rămas liber în Catedrala Patriarhală din Capitală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici