Peste o sută de sindicalişti au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii Bucureşti

Peste o sută de sindicalişti afiliaţi la cele cinci confederaţii au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii Capitalei, cerând modificarea Legii conflictelor de muncă, pentru a "recâştiga dreptul la grevă", precum şi introducerea unor amendamente la Legea bugetului de stat.

1 afișare
Imaginea articolului Peste o sută de sindicalişti au pichetat, miercuri, sediul Prefecturii Bucureşti

Prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Matei Brătianu

Sindicaliştii vor modificarea Legii conflictelor de muncă, pentru a putea face grevă şi pentru neînceperea sau refuzul semnării contractului colectiv de muncă, precum şi dacă sunt nemulţumiţi de prevederile unui act normativ.

"Vrem să putem face grevă şi pentru neînceperea sau refuzul semnării contractului colectiv de muncă, pentru nerespectarea sau interpretarea defavorabilă pentru sindicalişti a drepturilor şi dispozitivelor prevăzute în contractul colectiv de muncă, precum şi împotriva unor acte normative înainte şi după adoptare, sau a unor măsuri economice, sociale, organizatorice care pot afecta, diminua sau anula drepturi ale salariaţilor, drepturi şi libertăţi sindicale prevăzute în contractul colectiv de muncă şi în legislaţia în vigoare", a declarat, miercuri, prim-vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Matei Brătianu.

Liderul sindical a spus că dacă angajaţii aveau dreptul la grevă, nu se aflau miercuri în stradă, ci erau în grevă generală.

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale urmează să se întâlnească, la începutul lunii ianuarie a anului viitor, pentru a decide calendarul de acţiuni, dacă această lege nu va fi modificată.

Ei mai cer dreptul la grevă şi pentru impunerea caracterului minimal al drepturilor şi libertăţilor prevăzute în contract, împotriva abuzurilor angajatorilor în cadrul relaţiilor de muncă şi al parteneriatului social, precum şi dreptul la grevă în cadrul subunităţilor, al compartimentelor şi pentru grupuri de salariaţi cu aceeaşi profesie, a precizat Brătianu.

Sindicaliştii cer, de asemenea, autorităţilor să ţină cont de amendamentele lor la Legea Bugetului de Stat, respectiv cele referitoare la contribuţiile angajatorilor la fondul de risc pentru accidente şi boli profesionale, care de la 0,4 la sută s-au redus la 0,04 procente, ceea ce face ca sistemul să nu mai poată funcţiona, cele referitoare la contribuţiile pentru sănătate, care s-au redus de la 6,5 la 5,5 la sută.

Membrii celor cinci confederaţii sindicale au pichetat, miercuri, sediile prefecturilor din ţară, acţiunea fiind anunţată la începutul lunii decembrie, atunci când au decis declanşarea conflictului de muncă nemulţumiţi în principal de oferta privind salariul minim pe 2008.

Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România şi CSN Meridian au declanşat conflictul de muncă pentru că angajatorii nu au stabilit salariul minim pe economie pentru anul următor, după ce oferta patronatelor, de 480 de lei, a fost respinsă de reprezentanţii salariaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici