PF Daniel: Tinerii, afectaţi de criza spirituală, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci - FOTO

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, consideră că tinerii sunt cei mai afectaţi de actuala criză spirituală, aceştia fiind debusolaţi, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci, principala preocupare intelectuală sau culturală a unora dintre ei reducându-se la navigarea pe internet.

1349 afișări
Imaginea articolului PF Daniel: Tinerii, afectaţi de criza spirituală, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci - FOTO

PF Daniel: Tinerii, afectaţi de criza spirituală, fără ideal, fără dorinţa de a studia sau munci (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

PF Daniel a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, la ceremonia de deschidere a "Întâlnirii tinerilor din Europa", desfăşurată în faţa Catedralei Mitropolitane, că lumea materială, "limitată şi trecătoare, este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Când lumea aceasta materială, limitată şi trecătoare, este folosită în mod egoist ca şi când ar fi singura sursă de fericire a omului, atunci se produce în societate o profundă criză spirituală, iar tinerii sunt, de cele mai multe ori, cei mai afectaţi. Într-o societate secularizată, unde credinţa şi valorile spirituale sunt marginalizate, iar libertatea nu mai este asociată cu responsabilitatea, foarte mulţi tineri sunt debusolaţi, fără ideal, fără dorinţă de a studia, fără dorinţă de a munci, preferând să fie mereu ajutaţi financiar de către părinţi. Sunt tot mai mulţi tineri a căror principală preocupare intelectuală sau culturală se reduce la navigarea pe internet, iar din acest motiv mulţi devin victime ale manipulării de tot felul, indusă de o anumită media, care promovează senzaţionalul şi non-valorile", a spus patriarhul BOR.

Potrivit acestuia, printre aspectele crizei spirituale de astăzi se numără tensiunile dintre oameni, dintre bogaţi şi săraci, dintre oamenii violenţi şi oamenii paşnici, dintre oamenii avari şi oamenii generoşi, dintre oamenii cinstiţi şi cei corupţi.

"În societatea europeană individualistă de azi, tot mai mulţi tineri bărbaţi nu se căsătoresc, iar tot mai multe femei tinere nu doresc să dea naştere copiilor. De aceea, Europa este singurul continent care astăzi îmbătrâneşte. La mulţi tineri se constată o ignoranţă spirituală sau o abordare superficială a informaţiilor care privesc activitatea bisericii sau viaţa spirituală", a mai spus PF Daniel.

Patriarhul BOR consideră că această criză de ideal şi de orientare spirituală a vieţii umane, care străbate în mod dramatic societatea europeană, "reprezintă pentru Biserică o provocare şi o mobilizare de a se ocupa mai mult de problemele şi aspiraţiile tinerilor".

"Dificultăţile cu care se confruntă tinerii în societatea contemporană sunt atât de natură economică - sărăcia materială, şomajul, deruta profesională, nesiguranţa zilei de mâine, deprimarea, cât şi de ordin moral - libertinaj, violenţă, droguri, alcoolism, trafic de fiinţe umane, sau de ordin spiritual religios - sectarismul, fanatismul şi prozelitismul religios. În faţa acestor probleme, Biserica este chemată să acorde o atenţie deosebită tinerilor, apărând inocenţa, sinceritatea, curajul, dorinţa de înnoire şi toate valorile acestei vârste", a susţinut PF Daniel.

Acesta a subliniat că este absolut necesară o lucrare pastoral misionară a Bisericii mai intensă şi mai vastă, de susţinere a tinerilor, elevi, studenţi, a tinerilor căsătoriţi, a tinerilor care lucrează mult deşi primesc bani puţini, a tinerilor şomeri care nu mai au un loc de muncă, "oferindu-le tuturor acestora asistenţă spirituală, pastorală şi social caritabilă, atât celor din România, cât şi celor din afara graniţelor acesteia".

"Suntem chemaţi, astăzi, să ajutăm tinerii săraci care sunt în situaţia de a abandona studiile, tinerii care sunt nevoiţi să emigreze în alte ţări pentru aflarea unui loc de muncă şi a unui trai mai bun. Să învăţăm să dăruim tinerilor şi copiilor orfani mai multă dragoste frăţească şi părintească, mai ales celor abandonaţi de familie şi societatea individualistă, să lucrăm împreună pentru intensificarea iubirii părinţilor faţă de copii şi a copiilor faţă de părinţi, precum şi a prieteniei şi iubirii curate şi a respectului dintre tineri păstrând dreapta credinţă", a menţionat patriarhul BOR.

PF Daniel este de părere că, astăzi, Biserica, şcoala şi familia trebuie să conlucreze mai mult în vederea realizării unei educaţii integrale, ştiinţifice şi spirituale, profesionale şi morale, în special pentru creşterea copiilor şi a tinerilor în dreapta credinţă, iar tinerii să fie învăţaţi "să afle în rugăciune izvorul iubirii curate".

Patriarhul BOR va participa, sâmbătă, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, la conferinţa "Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, iar duminică va oficia Liturghia solemnă la Catedrala Mitropolitană.

La ceremonia de deschidere a "Întâlnirii tinerilor ortodocşi din Europa”, desfăşurată în faţa Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca în faţa a câtorva mii de tineri, au mai asistat mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan, primarul Emil Boc, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan, foştii miniştri Ioan Rus şi Aurelia Cristea, rectori ai universităţilor clujene.

La "Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa”, care are loc în perioda 4 - 7 septembrie la Cluj-Napoca, participă peste 5.000 de tineri din 17 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici