Pichet al sindicaliştilor de la Arcelor Mittal Galaţi

Aproximativ 300 de membri ai Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi au pichetat, joi, timp de trei ore, sediul Ministerului Muncii. Aceştia au adus la pichet un sicriu pe care au scris, pe o parte, "Drepturile salariaţilor şi ale pensionarilor", iar pe cealaltă, "PNL+Ministerul Muncii+Justiţia".

21 afișări
Imaginea articolului Pichet al sindicaliştilor de la Arcelor Mittal Galaţi

Sindicalişti de la Arcelor Mittal Galaţi pichetează Ministerul Muncii (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În timpul protestului, sindicaliştii i-au adresat injurii ministrului Muncii, Paul Păcuraru. Nici ministrul şi nici alţi reprezentanţi ai Ministerului Muncii nu au discutat în timpul protestului cu sindicaliştii. Ministrul Muncii va susţine, joi la prânz, o conferinţă de presă pe această temă.

Sindicaliştii au afişat mai multe bannere, dintre care unul pe care scrie "Jos Păcuraru", cu albastru pe fundal portocaliu, iar altul cu o caricatură cu inscripţia "Jos PNL", cu sigla PSD-ului în partea de jos.

Pichetul vine după ce reprezentanţii Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi au înaintat procurorilor o plângere penală împotriva ministrului Muncii, Paul Păcuraru, reclamând că prin anularea conflictului de interese li s-a refuzat dreptul legal la grevă după eşuarea negocierilor la combinatul siderurgic.

"Am formulat plângerea penală împotriva ministrului Păcuraru pentru abuz în serviciu şi am transmis-o prin poştă săptămâna trecută către Parchetul de pe Lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are competenţă în acest caz", a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, liderul sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber.

La rândul său, ministrul Muncii Paul Păcuraru a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că plângerea penală a Sindicatului Solidaritatea de la ArcelorMittal Galaţi şi protestul acestora reprezintă o manipulare cu evidente conotaţii politice, pentru că decizia de anulare a conflictului de interese a aparţinut instanţei.

Demnitarul a explicat că afirmaţia sa se bazează pe faptul că reprezentanţii conducerii sindicatului ştiu că el, ca ministru al Muncii, nu a participat la nicio analiză şi la nicio decizie privind înregistrarea conflictului de muncă dintre Sindicatul Solidaritatea al Siderurgiştilor şi administraţia ArcelorMittal Galaţi.

După încheierea grevei generale de la ArcelorMittal Galaţi, declanşată în 14 aprilie, liderii sindicatului Solidaritatea Siderurgiştilor de la ArcelorMittal Galaţi au susţinut că ministrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcurau şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, dispunând anularea conflictului de interese care fusese înregistrat la Direcţia de Muncă Solidaritatea Socială şi Familie Galaţi la începutul lunii martie, înainte de declanşarea protestelor pe platforma siderurgică gălăţeană.

Din acest motiv, ei au anunţat încă de acum o lună că vor înainta împotriva demnitarului o plângere penală pentru abuz în serviciu. Mai exact, reprezentanţii salariaţilor spun că fapta a fost săvârşită în momentul în care a fost semnată decizia de revocare a conflictului de interese depus de şase sindicate din combinatul siderurgic de la Galaţi.

În 3 martie, administraţia Combinatului Arcelor Mittal a înaintat o plângere către Ministerul Muncii, considerând că înregistrarea conflictului de interese este ilegală, întrucât nu era vorba despre o negociere obligatorie, ci de una benevolă. În 19 martie, Ministerul Muncii a dispus revocarea înregistrării conflictului de interese.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici